Начало Борба Полякиня за Евелина Николова, алжирец за Георги Вангелов
0

Полякиня за Евелина Николова, алжирец за Георги Вангелов

Полякиня за Евелина Николова, алжирец за Георги Вангелов
0

България ще има още двама представители в четвъртия ден на турнира по борба от Олимпийските игри в Токио. В сряда сутрин, 4 август, освен Тайбе Юсеин (62 кг), атака на медалите ще започнат Евелина Николова и Георги Вангелов.

Николова ще стартира участието си в категория до 57 килограма срещу Йовита Вържесиен. Полякинята е на 27 години, като най-големият успех в кариерата й е пето място от Световното първенство в Нур Султан през 2019-а. При положение, че родната ни състезателка успее да се справи с това предизвикателство, тя ще се бори на 1/4-финал с далеч по-сериозно име. Това ще бъде втората в схемата Одунайо Адекуорие от Нигерия или молдовката Анастасия Никита. Африканката е трета от Нур Султан и сребърна медалистка от Световното в Париж през 2017-а. Молдовката пък е шампионка на Европа от 2020-а в Рим и трета от първенството във Варшава през пролетта.

Единственият ни представител в свободния стил – Георги Вангелов попадна в горната половина на схемата при 57-килограмовите. В сряда сутрин, около 5:44 часа той ще започне участието си в Токио срещу алжиреца Абделхак Кербаче. Африканецът е на 26 години и е шампион на „Черния континент”. В случай че не допусне изненада, Вангелов ще срещне на 1/4-финалите индиеца Кумар Рави или колумбиеца Оскар Урбано. Рави е трети от Световното първенство в Нур Султан и шампион на Азия в последните две години. Урбано пък е четвърти от младежките Олимпийски игри в Нанджин 2014.