Начало Бокс Стойка Кръстева е олимпийска шампионка!

Стойка Кръстева е олимпийска шампионка!

Стойка Кръстева е олимпийска шампионка!
0

Стойка Кръстева е олимпийска шампионка! Българката надделя над поставената под номер 1 в схемата туркиня Бусе Чакъроглу от Турция след страхотна битка във финала на категория до 51 кг.

За пореден път в надпреварата българката демонстрира превъзходството си в деветте минути на ринга като в крайна сметка ликува след 5:0 съдийски гласа над представителката на Турция. Това е първа олимпийска титла за България в бокса след тази на Даниел Петров Божинов в Атланта, САЩ, през 1996 г.

Двубоят стартира много оспорвано. В първия рунд двете си размениха по няколко леви прави. След края Стойка поведе с 5:0 съдийски гласа, благодарение и на успешна комбинация в последните секунди на частта.

Втория рунд стартира със страхотен ляв прав за Кръстева. Няколко забележки получиха двете боксьорки за непозволена игра от главния арбитър. В средата на рунда българката записа успешна комбинация – ляво и дясно кроше. Поредно добре бласирано ляво кроше на Кръстева. В края, българката контрира с дясно кроше. Отново съдийско предимство 4:1 гласа за българката.

Последният рунд стартира с успешно дясно кроше на Чакъроглу. Агресивна игра на туркинята. Ляво кроше на Чакъроглу. Кръстева влезе в серия от пласирани успешно леви и десни крошета и в крайна сметка спечели и този рунд.

Стойка Кръстева е първият ни боксьор за последните 25 години, който участва в мач за златния медал на най-големия спортен форум. За последно това се случи през 1996-а в Атланта.

Тя е и първата жена в бокса, която печели въобще медал за България от най-големия спортен форум на планетата.

Стойка Кръстева прекъсва 11-годишен период, в който страната ни нямаше медал в олимпийския бокс. За последно Тервел Пулев, в категория до 91 кг, стигна до бронза на Игрите в Лондон, провели се през 2012 година.

Кръстева е и едва третият роден боксьор, след Тервел Пулев (бронз) и Борис Георгиев (бронз – Атина 2004 г.), който печели медал през настоящият 21-и век.

Интересно е, че Кръстева и Чакъроглу се срещнаха два пъти предни днешния финал.

През миналата година Стойка спечели срещу туркинята на турнира „Балкан“.

Бусе е Европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде.

Двете се срещнаха преди точно два месеца – на 7-ми юни, когато първата ръкавица на Турция спечели след решение. Това се случи на европейската квалификация за Токио 2020 във Франция.

Снимки: Lap.bg