Начало Бокс Екзекуциите на спортисти в Иран продължават. Боксьор получи смъртна присъда

Екзекуциите на спортисти в Иран продължават. Боксьор получи смъртна присъда

Екзекуциите на спортисти в Иран продължават. Боксьор получи смъртна присъда
0

Мохамед Джавад може да бъде следващият спортист, който ще бъде екзекутиран заради опозиционната си дейност.

Иранският боксьор Мохамед Джавад Вафаей-Сани беше осъден на смърт в Иран. Спортистът беше признат за виновен – за палеж и разрушаване на правителствени сгради по време на протести през 2019 г. В страната вече започна кампания за спасяване на Вафаей-Сани, но изглежда, че местните власти не планират да проявяват състрадание към онези, които заемат опозиционна позиция.

През ноември 2019 г. в Иран се проведоха мащабни протести. Първоначалната причина хората да излязат по улиците беше 200% увеличение на цените на горивата. Активистите започнаха да искат оставката на висшия лидер Али Хаменей. 

Властите започнаха да се борят по доста традиционни методи: изключване на интернет и сериозно потискане на протестите. Демонстрантите бяха обстрелвани от покриви и хеликоптери. Точният брой на жертвите все още не е известен, но се съобщава за над 1500 цивилни загинали.

Хаменей остана на власт, а след това започнаха разследвания на високо ниво. Джавад стана жертва на един от тях

Журналистката Масих Алинеджад съобщи за предстоящата екзекуция на боксьора. 

„Смъртно наказание за друг ирански спортист заради протестите през ноември 2019 г. Мохамед Джавад, 26 г., шампион по бокс. Той беше осъден на смърт. Не успяхме да спасим Навид Афкари, ирански борец. Надявам се, че този път световната спортна общност ще ни помогне”, написа тя.

Информацията за присъдата на боксьора беше потвърдена от адвоката му – Бабак Пакния. Той каза, че ще обжалва пред Върховния съд. В момента Джавад е задържан в родния си град Машшад в Източен Иран.

Потребителите на социалните медии вече пуснаха хаштага #SaveMohammadJadav. 

По-рано в Иран беше екзекутиран известен борец.

Тормозът на спортисти, участвали в протести, не е нещо ново за Иран. Шампионът по класическа борба Навид Акфкари беше екзекутиран през 2020 г. Той беше обесен в град Шираз в южната част на страната. Спортистът беше обвинен в убийството на мъж по време на протестите, но според ирански активисти нямало доказателства за вината на спортиста. Сега името Акфари се превърна в символ на кампанията за преследване на спортисти в Иран.

Местни атлети вече създадоха своя организация, която изисква справедливост за осъдените. Сердар Пашай, бивш главен треньор на иранския отбор по класическа борба, оглавява тази организация. Той призова отбора на САЩ по борба да се оттегли от приятелски мач срещу Иран, насрочен за февруари 2022 г.

През януари 2021 г. Стана известно, че иранските власти също са екзекутирали иранския боксьор Мутаири. Убит е в затвор в провинция Хузестан. Според редица източници спортистът е бил измъчван дълго време, принуждавайки го да признае вината за убийството на двама военни.