Начало Бокс Ето защо Даниел Асенов и Радо Панталеев ще боксират в Токио
0

Ето защо Даниел Асенов и Радо Панталеев ще боксират в Токио

Ето защо Даниел Асенов и Радо Панталеев ще боксират в Токио
0

В последните два дни се породиха доста спекулации относно спечелването на квоти от световната ранглиста в бокса и принципа, по който това става. Ние от Boec.bg решихме да проверим и разясним ситуацията, и защо България, освен Стойка Кръстева (51 кг) и Станимира Петрова (57 кг), които спечелиха визи за Токио от турнира в Париж, ще има още двама боксьори там.

Това са Даниел Асенов (52 кг) и Радослав Панталеев (91 кг). Техните места в Япония ще бъдат официално потвърдени след края на квалификацията, но вече може със сигурност да кажем, че те ще са част от турнира. Ето защо това е така.

Според ранглистата Даниел Асенов заема 17-та позиция в света преди старта на европейската квалификация в Париж. Тя обаче няма как да промени неговата позиция, тъй като първите 8 в категорията вече бяха спечелили квоти за Токио още от пресявката в Лондон. При това положение Тайсъна не е зависим от развитието на срещите във Франция.

На фона на ранглистата, както и на база спечелените квоти от останалите континенти и турнири, пред Даниел реално има само двама африкански боксьори, с по-добри показатели. Това са етиопеца Уибшет и Макина от Мозамбик. И тук идва решителният момент.

Допълнителните 4 квоти, които идват от отменената световна квалификация, ще бъдат разпределени на континентален принцип. Такава за Африка вече е определена и тя е в полза на Махомед от Ботсвана.

Това означава, че европейската е вакантна и именно тя става притежание на нашия боксьор. Даниел е най-предно поставен в ранглистата от боксьорите от Стария континент, които не са спечелили квоти от квалификациите. И по този начин той ще се класира за Игрите в Токио.

Положението с Радослав Панталеев е сходно. Той е 15-и в световната ранглиста преди края на европейската квалификация. В неговата категория, до 91 килограма, за полуфиналите в Париж се класираха Муслим Гаджимагомедов от Русия, който е четвърти, Чийвън Кларк (Великобритания), който е 16-ти, Амар Абдулжабар (Германия), който е 36-ти, както и испанеца Емануел Рейес, който е извън ранглистата.

При това положение, Панталеев няма как да бъде изпреварен от нито един боксьор от Европа в класацията и става най-предно класираният, който ще вземе квота на континентален принцип. Единственият вариант той да остане без такава, бе Гаджимагомедов също да бе отпаднал на 1/4-финал. Тогава руснакът щеше да продължи към Токио именно на база ранглистата, за сметка на Радо.

Радослав Панталеев: Джудже съдия ми реши съдбата