Начало Бокс Годишнина от легендарния бой „Меле в джунглата“

Годишнина от легендарния бой „Меле в джунглата“

Годишнина от легендарния бой „Меле в джунглата“
0

30 октомври, 1974 година, Заир (днес Демократична република Конго).

Дата и място, останали завинаги в историята на бокса. 

Главните герои са познати имена и на най-скараните с този спорт. Става дума за вечните легенди Мохамед Али и Джордж Форман.

60 хиляди души по трибуните остават без дъх от шоуто, наречено „Меле в джунглата“ (от англ. „Rumble in the jungle“).

По това време Големия Джордж е непобеденен и почти всички го фаворизират. Американецът влиза в мача с 40 спечелени сблъсъка, 37 от които с нокаут.

Али е върнал боксовите си права и е готов да триумфира в едно от най-значимите спортни събития на всички времена.

Статистиката му преди битката е 40-2.

Двамата бойци тренират в продължение на месеци на място в Заир, за да се аклиматизират. Подготовката за шоуто е мащабна. Всеки един човек от екипите на състезателите си дава ясна сметка, че не става въпрос само за титли, пари и слава – това е сблъсък с огромно културно значение.

Говори се, че след него местният деспотичен лидер на страната, Мобуто Сесе Секо, засилва влиянието си и управлява чак до 1997 година.

На датата 30 октомври отбелязваме един велик боксов мач, завършил с нокаут в края на осмия рунд. Насладете му се на приложените видеа (първото е с най-добрите части, а второто пълен запис).

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.