Начало Бокс И Благой Найденов с поражение на „Странджа“
0

И Благой Найденов с поражение на „Странджа“

И Благой Найденов с поражение на „Странджа“
0

Един от най-добрите български боксьори в лека-тежка категория (до 81 кг) на международния турнир „Странджа“ Благой Найденов отпадна преди четвъртфиналите в столичната зала „София“. Найденов отстъпи с 1:4 съдийски гласа (28-27, 27-28, 27-28, 27-28, 27-28) на представителя на Швеция Лиридон Нуха във втория си двубой в турнира.

За съжаление, всички съдии бяха отсъдили първия рунд в полза на Найденов, но след това само този от Узбекистан бе дал втория на българина, като за третия всички единодушно са определили за по-добър Нуха. И двамата боксьори получиха по една наказателна точка за нечиста игра, а в крайна сметка пасивността на Найденов му коства крайния успех.

В първия рунд и двамата не бяха особено активни, но Благой се движеше по-добре и поне контролираше разположението на ринга, само че тактиката му на изчакване не се материализира в следващите минути. Той опита прекалено малко удари и всъщност записа доста по-малко такива в третия рунд, когато Нуха се отчете с няколко леви и десни крошета в целта. В крайна сметка Найденов не бе направил достатъчно, за да убеди съдиите в представянето си и трябваше да приеме поражението.

Историята на днешния му противник е вдъхновяваща, защото той пристига в Швеция като много малък и чак на 18-годишна възраст през 2011-а стъпва на боксовия ринг. Целта му е да участва на Олимпийските игри в Токио 2020 и да стане световен шампион до 2024-а. Междувременно е част от отбора на British Lionhearts в полупрофесионалните серии на АИБА World Series of Boxing.

През 2013-а получава инфекция на нерв зад лявото ухо и временно цялата лява половина на тялото му е парализирана. Той все още не може да движи нормално всички мускули от тази част, а през 2014-а чупи ръката си, докато нокаутира опонент на двубой в Дания.

Оттам следват цели две операции, но най-лошото му се случва през 2016-а – по време на турнир в Малмьо той печели два двубоя, въпреки че се чувства отпаднал. Навръщане към вкъщи обаче се налага да бъде откаран в спешното със сърдечен арест, а в болницата получава още цели два. Самият той не помни колко точно пъти сърцето му е спряло, но най-дългият случай е траял няколко минути. Впоследствие Нуха се възстановява, но поради липса на подкрепа от своите близки да продължи с бокса, взима кредити от банки, за да продължи тренировките си и да се готви за Олимпиадата.

В първия си двубой на „Странджа“ 2019 Найденов спечели с 3-2 съдийски гласа срещу коравия украинец Степан Хрекул.

Пламен Петков пък отстъпи в оспорван сблъсък с 2:3 съдийски гласа на швейцареца Уке Смайли – 29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29.

В първия рунд Петков се стремеше да стъпва постоянно напред, но не пускаше достатъчно удари и треньорският му щаб го инструктира да бъде по-активен с водещия си десен прав и да завършва с ляво кроше. Втората част бе накъсана от клинчове, като и двамата не записаха особено много попадения, като трудно осъществяваха комбинации. В началото на последните три минути Петков успя да направи успешно две леви крошета след десен прав, а и да блокира експлозивните атаки на швейцареца. В края на рунда двамата се впуснаха в размени и дори реферът на ринга отброи на Петков, след като дясно кроше попадна в главата му. За съжаление, съдиите отсъдиха победа за швейцареца с 3:2 гласа.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.