Начало Бокс Индия се захласна: Петър Лесов е олимпийско чудо!
0

Индия се захласна: Петър Лесов е олимпийско чудо!

Индия се захласна: Петър Лесов е олимпийско чудо!
0

Вестник, чийто дневен тираж е 3 200 000 бройки, излезе с голям материал за олимпийския шампион по бокс от Москва 1980 Петър Лесов.

Изданието Times Of India говори с легендата ни, който е в Делхи с женския ни национален отбор. Утре нашите започват участието си на световното първенство.

Пред вестникът Лесов разказва за живота си, а авторът на статията го определя като олимпийско чудо.

„Той взима участие само в една олимпиада, но оставя следа в историята. При дебюта си в Москва през 1980 г. Петър Лесов печели златен медал. 38 години след триумфа той остава най-младият българин, стъпвал на олимпийски връх, като го прави на 19 г.

В момента Лесов е треньор в женския национален отбор на родината си, с който ще гони отличията на световното първенство в Делхи“, започва материала си вестникът, който е цитиран от „Меридиан Мач“.

Оказа се, че по време на интервюто преводач от английски на Лесов е била Станимира Петрова. Световната шампионка от 2014 г. ще преследва титлата в категория до 57 килограма.

„Родих се в малък български град (Раковски – б.р.) и по онова време футболът беше единственият популярен спорт. Разбирахме бокса като уличен бой. След само 4 месеца тренировки станах републикански шампион. И до днес съм най-младият българин с олимпийска титла.

За съжаление на следващата олимпиада – в Лос Анджелис 1984, България бе сред страните, които бойкотират и не участвах. След това трябваше да спра с бокса заради проблеми с черния дроб – разболях се от хепатит“, разказва Лесов пред изданието.

В края легендата си пожелава да вземе олимпийско злато и като треньор. Той подготвя индивидуално Станимира, като се надява да я изведе до първото място в Токио пред 2020 година.

тагове: