Начало Бокс Камбосос бе официално признат за неоспорим шампион в лека категория

Камбосос бе официално признат за неоспорим шампион в лека категория

Камбосос бе официално признат за неоспорим шампион в лека категория
0

Президентът на Световния боксов съюз – Маурисио Сюлейман, направи важно изказване и уточнение относно статута на Джордж Камбосос в леката дивизия.

Австралиецът от гръцки произход победи Теофимо Лопес и взе поясите на WBO, WBA, IBF и „франчайз“ титлата на WBC. Въпреки това, никой не знаеше дали и Лопес, и Камбосос могат да бъдат наречени неоспорими шампиони при 61-килограмовите, тъй като световната титла на WBC е собственост на Девин Хейни.

Неразборията за това кой какъв е, разбира се, е изцяло по вина на WBC, който имат пояс за каквото се сетите!

Сега обаче голяма част от бъркотията бе разчистена. В сряда Сюлейман заяви, че Камбосос е неоспоримият шампион на дивизията в очите на Световния боксов съвет.

„Какво е ‘франчайз’ шампион?“, заяви Сюлейман по повод въпросите относно статута на Камбосос и Хейни.

„Тази титла се присъжда на онези боксьори от най-високо ниво, които имат възможността да участват в най-големите възможни мачове. Канело бе първият и благодарение на ‘франчайз’ титлата си, тойполучи възможността да се качи в супер средна категория и да обедини поясите. Преди това пък се качи в лека тежката дивизия и после отново слезе.

„Подобна титла може да има само в някои дивизии. Като леката. Там такъв шампион бе Васил Ломаченко, но той претърпя загуба от Теофимо Лопес. В последствие Лопес претърпя поражеие от Камбосос. Девин Хейни притежава титлата на WBC, но Камбосос е неоспоримият шампион в тази категория.

„Лопес пожела да бъде валидиран като абсолютен шампион, ако победи Ломаченко и това се случи. Сега е редно тази чест да се падна на Джордж“, допълни Сюлейман.