Начало Бокс С колко забогатя Мохамед Али от бокса

С колко забогатя Мохамед Али от бокса

С колко забогатя Мохамед Али от бокса
0

Мохамед Али е един от най-известните боксьори в историята на световния спорт. Той почина през 2016 г. на 74-годишна възраст, но въпреки че не е между живите, е една от най-ярките и коментирани спортни фигури.

Нетната стойност на богатството на Мохамед Али към момента на смъртта му е 50 милиона долара (след всички платени данъци).

Най-големият хонорар на Али беше 7,9 милиона долара за битка срещу Лари Холмс през 1980 г. Това беше предпоследният му двубой в професионалната му кариера.

Али получи 5,45 милиона долара за битката си с Джордж Форман през 1974 г. Коригирани спрямо инфлацията, хонорарите за битките с Холмс и Форман нарастват съответно до 26 милиона и 22 милиона долара.

Али получаваше около 1-2,5 милиона долара на двубой, което по стандартите от средата на втората половина на миналия век се смяташе за огромна сума в спорта.

Той също печелеше пари и извън ринга. Боксьорът е имал рекламни договори с Chevrolet, Under Armour, Pizza Hut, Аdidas, Wheaties, Coke, Gatorade, Electronic Arts и Toyota.

През 2006 г. Али продаде правата за използване на името си на лицензирана фирма CKH за 50 милиона долара.

В същото време 20% от акциите на компанията SKH отидоха на членове на семейството му. Това и до момента им носи годишен доход от около 4-7 милиона долара.

Извън ринга Али беше смятан за талантлив музикант с две номинации за Грами. Освен това е бил актьор и писател, като е написал и две автобиографии.

Али е най-богатият сред починалите боксьори. На второ място е Марвин Хаглер с нетна стойност от 40 милиона долара. Легендарният боксьор остави 9 деца от четири различни брака.