Начало Бокс Куба се завръща към професионалния бокс след 60 години

Куба се завръща към професионалния бокс след 60 години

Куба се завръща към професионалния бокс след 60 години
0

Боксьорите от Куба ще бъдат вкусна хапка за всеки промоутър.

Когато мислим за Куба, аматьорският бокс със сигурност ще бъде сред първите ни асоциации. На Олимпийските игри в Токио кубинците станаха лидери по брой златни медали. В тази връзка Русия, между другото, имаше само едно злато. Кубинските треньори определено знаят как да преподават бокс.

Но с професионалните боксьори нещата в Куба не са толкова розови. Факт е, че от 1962 г. в страната има официална забрана за професионалния бокс. Легендарният Фидел Кастро мразеше „битките за забавление на публиката“. Въпреки това кубинците понякога се занимаваха с професионалния бокс – за това трябваше да избягат от страната.

Разбира се, Куба създаде шампиони в професионалистите, но обхватът далеч не беше същият. В крайна сметка не всеки звезден аматьор ще може да получи титлата при професионалистите. Но сега, очевидно, ни очаква истински наплив от кубински боксьори: 60-годишната забрана за професионален бокс в страната най-накрая е отменена!

Това определено е заплаха за останалите. Конкуренцията ще се увеличи, преходът към професионалистите, ще стане още по-труден. От друга страна, въпреки успеха на кубинците „аматьори“, професионалният бокс е съвсем друга област. Тази гледна точка споделя и двукратният олимпийски шампион Алексей Тишченко.

Не мога да кажа, че подобно решение по някакъв начин ще повлияе фундаментално на професионалния бокс. Сега същп има много кубинци в професионалния бокс. Затова не мога да кажа, че премахването на забраната в Куба ще засегне по някакъв начин конкуренцията, но тя е само от полза “, каза Тишченко.

Решението на кубинското правителство несъмнено ще бъде от полза за професионалния бокс като цяло. Повишаването на нивото на конкуренция има положителен ефект върху всеки спорт. Особено когато става дума за кубинци, които са изключително добри в бокса.