Начало Бокс Мачът, който бихме искали да видим през 2019 г. (IV част)

Мачът, който бихме искали да видим през 2019 г. (IV част)

Мачът, който бихме искали да видим през 2019 г. (IV част)
0

Съвсем логично е да завършим поредицата за двубоите, които бихме искали да видим с гръм и трясък. В първата, втората и третата част обърнахме внимание на големите имена от бокса в днешно време. За финал оставихме тежката артилерия. Буквално и преносно…

Тайсън Фюри, 30г. (27-0-1), Англия – Антъни Джошуа, 29 г. (22-0-0), Англия

Оставяме настрана титли, пояси и пр. Тук става въпрос за умения от най-висок калибър. Нещо като iPhone срещу Samsung, Mercedes Benz срещу BMW, Adidas срещу Nike.

Представете си Майк Тайсън и Ленъкс Люис да се бяха изправили един срещу друг в пика на кариерите си? Или Флойд Мейуедър и Мани Пакиао да бяха сътворили „Битката на века“, когато не гонеха 40-те? Или пък Джо Луис да се срещне с Роки Марчиано не в последния му мач, а по средата на впечатляващата си кариера? Тук говорим за нещо подобно, ако не и по-добро! Най-бляскавата категория в бокса може отново да светне по-силно от всякога. Така както го е правела стотици пъти през дългата си история.

Това е двубоят, за когото боксовите фенове мечтаят. И двамата са непобедени, и двамата са британци, и двамата са определяни за номер 1. И с право!

Преди година „Кралят на циганите“ беше около 180 кг, а само преди месец можеше и трябваше да бъде провъзгласен за новия шампион на WBC в тежка категория. Антъни Джошуа пък има едва 22 професионални мача, а на кръста си има титлите на IBO, IBF, WBO и WBA. Постижения, които едва ли ще бъдат повторени в скоро време.

Победите им над дългогодишния властелин на дивизията – Владимир Кличко, ще останат завинаги в златните страници на бокса. Украинецът бе сочен за твърд фаворит в мача си срещу Фюри, но по време на двубоя изглеждаше като дебютант. Британецът отиде в задния двор на Кличко и го надигра през всичките 12 рунда. Абсолютен шок! Този „дебел и безформен“ тип, който прилича на всичко друго, но не и на професионален боксьор, изигра може би най-перфектния мач в историята на бокса.

Две години по-късно бе ред и на „Ей Джей“ да се пробва с „д-р Стоманен Чук“. За последно Кличко се бе бил именно срещу Фюри и тогава бе готов да докаже на всички, че онази вечер е била инцидентна случка. Препълненият „Уембли“ едва ли знаеше какво го очаква. Милионите зрители пред телевизорите също. Прекрасни попадения, нокдауни, дебнене. Имаше от всичко! 11 рунда (с малки изключения) здрав бой и екшън. Джошуа премина през ада в 6-ия рунд, но се върна с нещо от там – онзи ъперкът, който увеличи врата на Кличко с няколко сантиметра. След това англичанинът действаше като акула, която е усетила капката кръв – захапа и не пусна. Щафетата бе предадена.

Колкото си приличат Джошуа и Фюри, толкова са и различни. Единият се нарича „Краля на циганите“, другият излиза на ринга със знамената на Нигерия и Великобритания. Единият е закърмен с бокса, другият го открива на 18-годишна възраст. Единият е гледал Олимпийските игри само по телевизията, другият е златен медалист. Единият има нечовешко високо боксово IQ, другият прилича на фитнес маниак, но с 21 нокаута от 22 мача.

А къде са приликите ли? Приликите са там, че и двамата са на върха на играта си, имат още много бокс пред себе си (надяваме се) и разделят боксовите фенове толкова яростно, колкото в България не го правят червени и сини.

Тук предполагам вече сте си задали въпроса къде е Дионтей Уайлдър?

Фюри се върна след 30-месечно отсъствие и тотално доминира над него. Този мач нямаше да е и наполовина толкова интересен, ако се беше провел през 2016 г. Равенството бе чудесен бизнес ход (подобен на първата среща между Головкин и Алварес). Нищо повече! От тактическа и техническа гледна точка, Фюри и Уайлдър бяха на различни планети. Предизвиквам ви да изгледате срещата отново и да преброите колко пъти британецът избегна десните прави и десните крошета на американеца с елементарно навеждане или ескиваж.

Фюри така и не даде достатъчно газ в нападение, за да довърши Уайлдър. И това може да се отдаде на много фактори – ръжда, тактика, умора. Джошуа обаче няма да бъде толкова милостив. Британецът притежава много силни и бързи ръце и когато тръгне в атака, обикновено нещата приключват скоро. А удобните възможности за това ще бъдат не една и две. „Бронзовият бомбардировач“ е на 33 години. Отдавна е минало времето, когато е трябвало да изгради защита от топ ниво. Технически отново предимството е за Англия. Що се отнася до силата на ударите на Уайлдър – тя е безспорна! Но когато говорим за тежката категория – всички удрят здраво. Дори Доминик Бризийл и Ерик Молина.

Много важно е да споменем и финансовия аспект на двубой от калибъра Джошуа – Фюри. Едва ли ще има спортен фен, който ще пропусне това. Билетите за Кубрат Пулев/Карлос Такам, Джоузеф Паркър и Александър Поветкин започваха от по 60 паунда и се събраха по 75-80 хиляди. „Уембли“ ще се окаже крайно малък, за феновете, които искат да гледат на живо сблъсък между Фюри и Джошуа. Големите доходи естествено, ще дойдат от “PPV”, защото тук вече липсва разликата от 5 часа със САЩ и ги няма неудобствата да чакаш до 5 през нощта или да бягаш от работа, за да гледаш събитието. Но това е работа на господата Еди Хърн и Франк Уорън. Те са царе на цифрите…и именно това е притеснителното в случая.

Кариерите на професионалните спортисти са много кратки. А когато става дума за бойните среди, там всеки мач може да ти е последен. Това е едно от онези събития, чието време е дошло. Няма нужда от повече марината.

Яденето е подправено, фурната е загрята, масата е сложена. Чакаме само двата подписа и удара по гонга!