Начало Бокс Милиони долари изчистили името на Поветкин
0

Милиони долари изчистили името на Поветкин

Милиони долари изчистили името на Поветкин
0

Връщането на Александър Поветкин в ранглистите на световните боксови организации и шансът отново да участва в големи мачове са стрували милиони долари на промоутъра му.

Изпълнителният директор на „World Of Boxing“ Анрдей Рябински разказа какви усилия е положил и какво му е коствало да изчисти името на бившия световен шампион след серията му от положителни допинг проби.

„Не виждам как можеше да се постъпи по друг начин. Ако беше само бизнес, всеки американски или европейски промоутър щеше да му каже: „Благодаря ти, Александър“ и щеше да го остави да се оправя сам. Но с нас е различна история – ние сме приятели. И не е в природата ми да се отказвам. Това е нередно, нещо, което един мъж не бива да прави. И започнахме да разбираме този проблем. Накрая беше похарчена голяма сума, възлизаща на милиони долари, но успяхме и Александър стана единственият спортист, който продължава да се състезава след две положителни допинг проби“, каза Рябински пред Sport.

През май 2016 г. Поветкин имаше мач за титлата на WBC с Дионтей Уайлдър, но двубоят пропадна, защото руснакът даде положителна проба за мелдоний. Веществото беше забранено за употреба през януари същата година, като боксьорът обясни, че го е приемал през есента на 2015 г., когато още е било позволено. Специалисти пък потвърдиха, че може да минат месеци, преди мелдоният да напусне напълно тялото на приелия го.

В края на същата 2016 г. обаче Поветкин даде нова положителна проба – този път за остарин преди мач с Бръмейн Стивърн. В резултат на това беше изваден от всички ранглисти и кариерата му изглеждаше свършена.