Начало Бокс „Непобеденият” Виталий Кличко удари 50-те (видео)
0

„Непобеденият” Виталий Кличко удари 50-те (видео)

„Непобеденият” Виталий Кличко удари 50-те (видео)
0

Бившият световен шампион в тежка категория Виталий Кличко навършва днес, на 19 юли, 50 години. Настоящият кмет на Киев и абсолютно страшилище на боксовия ринг в края на миналия и началото на този век, е считан от мнозина за член на Топ 10 за всички времена. Украинска легенда, който в действителност не е губил нито един мач на професионалния ринг. Или поне не го е правил що се касае до чисти боксови аргументи, макар реално да има срещу името си две поражения в своята статистика.

„Д-р Железния юмрук” е сочен от повечето специалисти за значително по-добрата версия на фамилия Кличко. Макар неговият по-малък брат Владимир също да доминираше и дори да спечели вместо батко си олимпийската титла от Атланта 1996, именно Виталий бе човекът, който плашеше съперниците си.

Началото на кариерата на по-големия брат от фамилията е свързано с кикбокс. В ранните години на 90-е Виталий е 6-кратен световен шампион преди да премине към аматьорския бокс. След като бива заловен със забранено вещество, което той описва че е вземал, за да лекува контузия на крака, по-големият Кличко е изваден от украинския състав за Игрите в Атланта и започва професионалната си кариера. След серия от 24 поредни победи, той стига и до световната титла на WBO след нокаут над Хърби Хайд през 1999-а.

Виталий доминира на ринга, като отказва всичките си противници до знаменития си 28-и мач и изненадващото поражение от Крис Бърд на 1 април 2000 година. И в този мач обаче украинецът е властелин на ринга. Той води категорично по точки до началото на деветия рунд, когато е принуден да се оттегли заради разкъсване на мускул на рамото. Така Бърд печели световната титла, макар за всички да е ясно, че без въпросната травма „Д-р Железния юмрук” едва ли щеше да има проблем да довърши двубоя успешно.

Мнозина съзират мекушавост и страх в решението на Виталий. Оказва се обаче, че именно то удължава кариерата му и го запазва в спорта до 41-ата му годишнина! След като се възстановява украинецът регистрира нови 5 поредни успеха, за да дойде и паметния мач с Ленъкс Люис.

Феновете в Лос Анджелис и милионите пред тв екраните стават свидетели на същинско кърваво зрелище. За съжаление на Виталий, той е отказан от съдиите в края на шестия рунд заради брутална аркада над лявото око. Подобно на мача с Бърд, до въпросното решение Кличко отново води в съдийските карти! Аркадата обаче е образувана още в началото на третия рунд, а кътмените така и не успяват да се справят с нея. Украинецът протестира бурно срещу спирането на срещата, но пък печели аплодисментите на феновете, тъй като този път той видимо опитва да довърши започнатото.

Победата е последният мач на Ленъкс в кариерата му. Той се оттегля от ринга и така и не дава реванш на украинеца. От своя страна Виталий остава на него още 9 години, през които записва 13 поредни победи и приключва като световен шампион на WBC след 45 успеха, от които 41 с нокаут и въпросните две поражения.

Макар феновете да мечтаеха за кратък период да видят мач на двамата братя Кличко, такъв така и не се осъществи. „Майка ни няма как да го понесе. Това ще спре сърцето й”, казваха те. През 2014-а Виталий оглави кметството на Киев, като заема поста и до днес.