Начало Бокс Обратният гард – съвети и техники за справяне с този кошмар

Обратният гард – съвети и техники за справяне с този кошмар

Обратният гард – съвети и техники за справяне с този кошмар
0

Боксьор с обратен гард е този, чиято дясна ръка е водеща. Толкова просто и в същото време тоооолкова сложно. Даден човек може да се бие с обратен гард, но това не означава непременно, че пише или се храни с лявата ръка.

В историята на бокса и на другите бойни спортове има редица примери за прекрасни бойци, които изпозлват дясната си ръка в ежедневието, но се боксират с водеща лява. Едва ли има човек, който някога да се е занимавал с бойно изкуство и да не е срещал опонент с обратен гард, било то на спаринг или на мач. Тогава знаете много добре колко мъчна в действителност е тая работа.

Причината за това е, че всяко тяхно движение е противоположно на вашето. Когато двама бойци с нормален гард застанат един срещу друг, те се имитират по диагонал. Но когато опонентът ви е с водеща лява ръка, то тогава се получава ефектът на огледалото и мозъкът ви не е пригоден за това.

Чест проблем при битките между боксьори с обратен и нормален гард е този – предният крак е изключително близо до водещия крак на опонента, а това означава, че и главите им се намират не непосредствено разстояние. Така се увеличава риска от неволни удари, които могат да прекратят срещата. Настъпването и губенето на баланс също е друг проблем, които може да отнеме от чара на атракцията на даден двубой.

Хората с обратен гард имат същия проблем с противници с нормален гард. „Любовта е двупосочна“. Лошото за бойците с водеща лява ръка е фактът, че те са 90% от състезателите във всяка една зала. Обратнтие гардове имат несметно повече опит с боксьори от другия тип, докато бойците с нормален гард рядко правят спаринг сесии с водещи десни ръце.

Това е все едно да тренирате далечни изстрели във футбола, но вие да играете на празна врата, а другарят в да бие шутове на вратар. Предимството му е в пъти по-голямо!

Ето и няколко добри съвета и тактики, които биха ви донесли успех в следващата ви спаринг сесия срещу обратен гард:

1. Движете се наляво. Когато се боксирате срещу бокьор с нормален гард, може да ходите надясно, защото търсите по-пряк път за десния ви прав. Не и в този случай. Стойте встрани от задната (по-силна) ръка на обратния гард. Така ще го накрате постоянно да възстановява баланс и ще си отварите по-добри коридори за пласиране на дясната ви ръка. Именно това е най-важният ви удар срещу боксьор с обратен гард. Винаги се старайте левият ви крак да бъде от външната страна на неговия десен (водещ). В противен случай, има голяма вероятност да се препънете и да паднете.

2. Трябва да увеличите залъгващите движения и да се движите постоянно. Пускайте залъгващи удари, които да карат опонента ви да прибира по-често водещата си ръка. Хората с обратен гард често пъти предпочитат да контрират и те да водят мача, затова трябва да сте много бързи в транзицията от атака към защита.

3. Опитайте се да го накарате да върви напред, не го оставяйте да си чака контраатаките. Голяма част от бойците с обратен агрд предпочитат да слагат тежестта си на задния им крак и да изчакват. Казано на футболен жаргон „научете се да приемате играта във вашето поле“.

4. Отклоните ви трябва да са предимно наляво, защото по този начин бягате от задната му ръка и от линията му на атака. По този начин си отваряте и път за атаки с ляв прав, ляво кроше и десен ъперкът.

5. Тези 4 неща няма да имат никакво значение, ако се ядосвате и не сте концентрирани. Боят с обратен гард може да е изключително дразнещ и да ви изкара извън кожата и извън стратегията ви. Не анализирайте прекалено много движенията на опонента, старайте се вие да водите битката.

Най-добрият начин да се справите с обратния гард е да правите възможно най-много спаринги и тренировки с хора, които се бият с водеща дясна ръка. Ако във вашата зала липсва такъв, то накарайте някой партньор да смени позицита и да тренирате горните съвети.