Начало Бокс Постиженията и резюмето на Робърт Гaрсия говорят сами за себе си

Постиженията и резюмето на Робърт Гaрсия говорят сами за себе си

Постиженията и резюмето на Робърт Гaрсия говорят сами за себе си
0

Преди повече от месец Антъни Джошуа обяви голямата новина, че за пръв път в своята професионална кариера ще има друг главен треньор от Роб Маккракън.

Британският специалист работи заедно с „Ей Джей“ още от аматьорските години на бившия световен шампион и едва ли има човек, който познава качествата и уменията на Джошуа по-добре.

Но в спорт като бокса това не винаги е достатъчно, а доказателство за това бе последният мач на британеца. През миналия септември Антъни бе тотално надигран и победен от Олександър Усик. Предпазливата тактика на Джошуа не сработи срещу подвижен и умен протинвик като украинеца и олимпийският първенец от 2012-та при тежките реши, че е време за промяна.

Джошуа назначи именития американски треньор и бивш световен шампион Робърт Гарсия на поста главен треньор за предстоящия реванш с Усик.

Гарсия ще има приблизително два месеца време, в които ще трябва да промени подхода и стила на англичанина. Американецът, който е трикратен победител в анкетата на престижното списание RING за Треньор на годината, ще трябва да имплементира нови неща в системата на Антъни Джошуа, за да се търси друг развой на реванша.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roberto Garcia (@garciaboxing)

Гарсия има славата на треньор, който кара своите боксьори да атакуват и да пресират. Ако симбиозата между двамата се получи, то Усик ще има далеч по-големи главоболия с новата по-агресивна версия на Джошуа. Англичанинът е по-мощният и по-габаритният боксьор от двамата, има предимство и в разтега, и във височината.

Адекватна тактика и план със сигурност ще стъжнят мача за шампиона, което, разбира се, съвсем не означава, че бившият абсолютен крал в полутежка категория няма никакви шансове.

С Маркос Майдана по време на тренировка

Вместо да гадаем какво, как и защо, можем да погледнем към портфолиото на Гарсия. Визитката на Робърт говори сама по себе си. Бившият световен шампион в категория супер „перо“ прекратява активната си кариера на 26 години с актив от 34 победи и 3 поражения.

Гарсия се заема с треньорската професия през 2004-та, а както сами ще се убедим, той е работил и издялкал не един и двама световни шампиони. Във визитката му личат имената на 18 бивши и настоящи световни шампиони, които са стигнали на върха или са се задържали там благодарение на напътствията на Робърт.

Джеси Родригес – настоящ световен шампион в категория супер „муха“

Кристофър Алджиери – бивш световен шампион на WBO в супер лека категория

Нонито Донаире – световен шампион в 4 категории

Майки Гарсия – по-малкият брат на Робърт е световен шампион в 4 категории

Евгений Градович – бивш световен шампион на IBF в категория „перо“

Олександър Гвоздик – бивш световен шампион в лека тежка категория

Хоан Гузман – бивш световен шампион в две дивизии

Стивън Луевано – бивш световен шампион на WBO в категория „перо“, пет успешни защити с Гарсия

Маркос Майдана – бивш световен шампион в две категории

Абнер Марес – бивш световен шампион в три категории

Антонио Маргарито – бивш световен шампион в полусредна категория

Ернан Маркес – бивш световен шампион в категория „муха“

Виктор Ортис – бивш световен шампион в полусредна категория

Кели Павлик – бивш световен шампион в средна категория

Брандън Риос – бивш световен шампион в лека категория

Фернандо Варгас – бивш световен шампион в лека средна категория

Брайън Вилориа – бивш световен шампион в две категории

Джошуа Франко – настоящ световен шампион в категория супер „муха“

Моментално прави впечатление фактът, че Гарсия работи предимно с боксьори от ниските теглови категории. В тези дивизии състезателите пускат далеч повече удари. Това са боксьори с много сериозно кардио, за които е важно не само качеството, но и количеството пуснати удари.