Начало ММА Петте най-добри прякора в историята на ММА (Част I)

Петте най-добри прякора в историята на ММА (Част I)

Петте най-добри прякора в историята на ММА (Част I)
0

Виждаме ги на постерите и видеата за предстоящите им мачове. Чуваме ги, когато излизат към клетката и конферансието ги приветства на сцената. Прякорите не са нищо ново в професионалия спорт. Имената на големите бойци остават завинаги запечатани в историята, но прякорите и прозвищата са тези, които придават митология и енигматичност към осанката на тези храбри войни.

Тези описания ги преследват през цялата им кариера и дори след това. За разлика от отборните спортове, където личността започна да става по-важна от отбора едва през последното десетилетие на социалните мрежи, то в индивидуален спорт като ММА, където има само двама човека в клетката, прякорът придобива далеч по-важно значение. Особено когато го носиш върху гащетата си или си го татуирал. Той може да те изведе на върха, но може и да сложи огромна мишена на гърба ти.

В тази класация сме подбрали десет от най-известните и интересни прякори на ММА състезатели от миналото и настоящето.

Тони Фъргюсън (Ел Кукуй)

Ако не харесвате Тони Фъргюсън, то вие не харесвате и смесените бойни изкуства. Няма как да бъде другояче. Един от най-любимите бойци на милиони фенове по света, Фъргюсън б/е синоним на отдаденост, достолепност и умения от най-висока класа. Прякорът на американеца е „Ел Кукуй“, което в превод на български трябва да означава нещо като „Торбалан“. „Ел Кукуй“ е митично чудовище, част от народния фолклор на много испаноговорящи страни.

Образът е измислен с една цел – да плаши непослушните деца. С изключение на Хабиб Нурмагомедов (лично мнение), едва ли съществува по-страшен съперник в цялата история на леката категория на UFC от Тони Фъргюсън.

Името „Ел Кукуй“ произлиза от латинските държави, където думата „coco“ означава кокос. В определени изрази и случаи обче, тя може да се използва и като череп. Според преданието именно по този начин изглежда и въпросният образ – с кафява и твърда кожа като черупката на кокос и с дълга и гъста коса. Има ли нужда от повече обяснения защо г-н Фъргюсън е точния човек за този прякор?

Чарлс Оливейра (До Бронкс)

Доскорошният шампион на UFC в лека категория е един от най-обичаните и уважaвани бойци от Бразилия. Южноамериканската държава е синоним на красиви плажове, партита и карнавали на плажа, магически футбол, бразислко джи джицу и … феноменална беднотия и престъпност. Местните фавели (гъсто населени квартали, най-често по склоновете на градовете) са свърталище на много крадци и престъпници, но именно оттам тръгва житейския път на Оливейра.

Бронкс е един от най-известните райони в Ню Йорк, но Оливейра няма нищо общо с това. Прякорът на Чарлс „До Бронкс“ се ражда, когато той се присъединява към „Macaco Gold Team“. На жаргон фавелата е наричана „Бронкс“, защото в средата и края на миналия век в Ню Йорк и крайните квартали на Бразилия положението е горе/долу еднакво – бедност, мизерия, наркотици и ударна улична престъпност.

Първата зала, в която Чарлс започва да се занмава с бразилско джу джицу също се казва ‘Бронкс“, а с течение на времето съотборниците му започват да го нарича „До Бронкс“, което в превод означава „Чарлс от фавелата“.

Мирко Филипович (Кро Коп)

Няма как да стане дума за бойни изкуства и да не включим името Мирко Филипович. Легендата на K-1, PRIDE, RIZIN, Белатор и UFC е най-добрият хърватски боец, но откъде идва прякора му? Мирко започва да тренира таекуондо на 7, като филмите с Жан-Клод Ван Дам оказват голямо влияние на бъдещия шампион.

„Cro Cop“ е съкратено от „Croatian Cop“, кеото на български означава „хърватско ченге“. Миркович е дългогодишен служител на специалния полицейски анти-терористичен отряд „Лучко“. Като по-млад се бие под прякора „Тигър“, но в Хърватия има само един човек с такъв прякор и това е покойния Бранко Цикатич – първият шампион на К-1 в тежка категория.

Израел Адесаня (Последният повелител на стиловете)

Дълго, но гениално. Ако сте фенове на „Аватар“, сигурно няма да имате проблеми с разшифроването на замисъла зад прякора на сегашния шампион нa UFC в средна категория. Адесаня е пословичен с любовта си към всякакъв вид анимации, детски и тем подобни. Прякорът му „The Last Stylebender“ е взаимстван от американския анимационен сериал от 2005 г. Аватарът, който е главният герой, е повелителят на четирите стихии (огън, вода, земя въздух).

Аанг е въпросния повелител на въздуха, който е последен от своя род, тъй като себеподобните му са избити. „Long story short“ – така както Аанг може да извива четирите земни елемента, така и Адесаня може да имплементира много бойни стилове в едно. Роденият в Нигерия боец започва да се занимава с таекуондо като малък, но прекъсва скоро след това. След като завършва гимназия се записва да тренира кикбокс. На 21 започва да посещава ММА зала в Нова Зеландия, а в последствие посещава и зали по борба.

В момента е трудно да определим къде точно е най-слабото му място, имайки предвид че в края на 2021-ва бе повишен в лилав колан в бразилското джу джицу.

Чан Сунг-Юн (Корейското зомби)

twitter.com

Южнокореецът има един от най-добрите и ефектни прякори в цялата бойна вселена и това е неоспорим факт. Зомбито е фантастично съживен от мъртвите човек, който обикновено се храни с мозъка на живите. Слава Богу, Сунг-Юн не се храни с вътрешностите ви, но е труден за убиване точно като зомбитата.

Азиатецът е сочен от мнозина за човека с най-желязна брадичка. Той е способен да поеме и да абсорбира всякакви ритници и крушета, които да го върнат крачка или две назад, но в 99% от случаите винаги се връща и продължава битката. Юн има три поражения чрез решение и четирир загуби чрез технически/нокаут.