Начало Бокс Олимпийски шампиони по бокс ще се състезават за България

Олимпийски шампиони по бокс ще се състезават за България

Олимпийски шампиони по бокс ще се състезават за България
0

Българският бокс ще може да разчита на двама младежки олимпийски шампиони. И двамата до момента са били част от една от най-силните страни в този спорт – Куба. Новината за натурализирането потвърди президентът на родната федерация по бокс Красимир Инински пред „Меридиан Мач“.

Хавиер Ибанес (кат. до 56 кг.) и Йордан Ернандес (над 91 кг.) са младежки олимпийски шампиони от Нанджин 2014 година като през същия сезон печелят и световните титли за тогавашната си възраст. Интересното е, че и двамата стават планетарни първенци на шампионата в София, провел се в зала „Арена Армеец“ през април 2014 година. Титлите им са единствени за Куба на това първенство, както и на Младежките Олимпийски игри.

Хавиер Ибанес (вляво) – Душко Благовестов (вдясно) – полуфинал на Световно първенство по бокс за младежи, София

Във финала в категория до 56 кг. на Игрите в Нянджин Ибанес се оказва непреодолимо препядсвие пред българина Душко Благовестов. Това се случва и на полуфинала на Световното първенство за младежи в София – втора загуба за родния боксьор от Ибанес.

И двамата боксьори са родени през 1996 година като от няколко месеца се готвят с националния ни отбор по бокс и чакат български паспорти. Процедурата по издаването им е задвижена. Състезателите имат документи за пребиваване в страната.

Хавиер Ибанес ще се състезава в своята категория – до 56 кг., а Ернандес при най-тежките (над 91 кг.). Интересното е че в категория до 56 кг. в момента се състезава Боян Асенов, а при най-тежките, титуляр е Петър Белберов.

„Конкуренцията се засилва. В отбора няма кубинци и българи – всички са едно цяло. Хавиер и Йордан са част от тима и не са спирали да тренират. Ще бъдат и на лагера в Белмекен“ , заяви Красимир Инински.

Ибанес и Ернандес са били пред включване в националния отбор по бокс за мъже на Турция. И двамата обаче не са останали доволни от условията и затова са решили да продължат кариерите си в България. Голям е шансът те да получат българско гражданство преди олимпийските квалификационни турнири, което би им позволило, при спечелване на квоти, да представят България на Олимпийските игри в Токио през 2021 година.