Начало Бокс Отбелязваме рождената дата на великия Шугър Рей Робинсън

Отбелязваме рождената дата на великия Шугър Рей Робинсън

Отбелязваме рождената дата на великия Шугър Рей Робинсън
0

На днешната дата през 1923г. е роден всепризнатият за най-добър “pound for pound” боксьор за всички времена – Шугар Рей Робинсън.

В кариерата си изиграва цели 174 мача, като губи едва 19 от тях. Печели титла в полусредна и пет пъти титлата на средна категория. 

И когато говорим за “pound for pound”  трябва да се спомене, че преди Шугар не е имало подобна класация. Тя е създадена за да сравнява състезателите от останалите категории с неговите постижения.

Роден е като Уолкър Смит. Става Рей Робинсън след като не му разрешават да се яви на областно състезание по бокс и той взима картотеката на негов познат. Явно името му харесва, а може би от суеверие, но той започва да се нарича така занапред. 

Шугар (от англ. – захар) прибавя към Рей Робинсън, когато известен журналист наблюдава тренировката му и впечатлен от стила и бързината на боксьора, подкача треньора му като казва “Имаш наистина сладък боксьор” като с това има предвид “Сладката наука – бокс”. Треньорът на Рей отвръща “Сладък като захар (sugar)”

Държи трето място за най-много поредни спечелени срещи. Позиция, от която едва ли някога ще бъде изместен. Първите му 40 мача завършват с победа, но Джейк “Бикът от Бронкс” Ламота слага край на тази серия, побеждавайки го във втория им мач, от общо шест от легендарното им съперничество. Джейк Ламота ще заяви преди последния им танц, че се чувства застрашен от диабет, защото двамата се бият прекалено често.

 Шугар Рей ще надделее в следващите четири двубоя с “Бика” и това ще е началото на умопомрачителните 89 поредни спечелени мача.

Инцидентът с Джими Дойл

През 1947г. Джими Дойл си пробива път до мач с Робинсън след пет поредни победи. Срещата се състои в Кливланд и въпреки усърдието на Дойл в този ден, Шугар Рей е прекалено добър за него. Той доминира съперника си през всички рундове до 8-мия, който се оказва и последен. Дойл е свален в нокаут, от който така и не се събужда. Умира в болница след 17 часа. Робинсън приема събитията тежко още след мача, въпреки че още не е ясно какво ще се случи с Дойл. Журналист го пита “Чувстваш ли, че го нарани в осмия рунд?” Рей избухва с думите “Разбира се че го почувствах! Това ми е работата!”

Инцидентът се отпечатва в съзнанието му завинаги.

Отказване и завръщане

През 1954г. се отказва от кариерата си за да се захване със степ танци. Участва в редица шоута и няколко холивудски филма. След 3 години се оказва, че реализация в тази сфера няма да се състои и той решава да се завърне на ринга. Мнозина са изненадани, от петте победи, които отбелязва  в същата година, въпреки дългата пауза.. В автобиографията си разкрива къде се крие тайната. 

Преди танцово шоу тичахме всеки ден по 10км., а по-късно през деня танцувахме по пет часа. Подготовката ми беше много по-трудна, отколкото в бокса.”

Кариерата му приключва след 25 години доминация през 1965г. За съжаление той следва съдбата на мнозина свои колеги и пропилява 4 млн. долара скорострелно и едва свързва двата края. През 1987 г. е видян публично за последен път. Като кум на сватбата на стария си познайник – Джей Ламота.

Умира на 67 години в Лос Анджелис, диагностициран с Алцхаймер. 

Способността му да се бие и да побеждава посредством всички стилове в бокса, както и звездното му поведение извън ринга, го правят любимец на милиони хора по света. Идол на редица световно известни боксьори като Али, Тайсън, Дюран, Шугар Рей Леонард и много други.

Но нито един от тях не е дръзвал да се сравни с безспорния Шугър Рей Робинсън.