Начало Бокс Отмениха още една олимпийска боксова квалификация
0

Отмениха още една олимпийска боксова квалификация

Отмениха още една олимпийска боксова квалификация
0

Ще има ли боксова олимпийска квалификация за Игрите в Токио, или всичко ще се определи на база световната ранглиста? Това се питат всички отговорни и водещи лица в спорта в последните седмици. Включително и в българската федерация. Пореден повод за тревога, че европейската квалификация, предвидена за началото на юни, няма да се състои, дойде след обявяването на новината, че американската такава е анулирана.

Комисията по бокс към МОК, която взе правата от АИБА за организиране на турнира в Токио, както и на самите квалификации, взе решение да отмени състезанието, предвидено за месец май (6-13) в Аржентина. Там среща трябваше да си дадат боксьорите на Северна и Южна Америка, но заради многото случаи на заразени с коронавирус в страната, включително и в Буенос Айрес, където трябваше да е квалификацията, тя отпада от програмата. Така спортистите от двата континента ще получат своите квоти на база световната ранглиста в отделните категории.

Боксът отмени световната квалификация за Игрите в Токио

Това е втората квалификация, която бива анулирана, след световната пресявка, която първоначално трябваше да е в Париж. Малко повече от месец преди европейската битка за квоти за Токио, която бе преместена от Лондон именно във френската столица, все още никой не може да каже дали ще има подобно състезание.

За България отмяна на квалификацията ще бъде сериозен удар. Причината се крие в това, че единствено Даниел Асенов може да вземе квота за Игрите на база световната ранглиста, където той е на трето място при 52-килограмовите. С минимален шанс за подобно развитие е и Станимира Петрова при 57-килограмовите при дамите. Останалите ни боксьори обаче едва ли ще имат сходна възможност.

През март миналата година европейската квалификация в Лондон бе спряна в третия ден от турнира. Сега той трябва да бъде подновен именно от тази фаза, а България да е представена от петима боксьори – Станимира Петрова (57) и Стойка Кръстева (51) при дамите, както и Симеон Чамов (75 кг), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91). Като Чамов на практика е на победа от квотата, тъй като достигна до 1/8-финалите.

Даниел Асенов може да се окаже единственият ни боксьор в Токио, ако и европейската квалификация бъде отменена, по модела на американската