Начало Бокс „Пенсионерите“ могат и знаят как да атакуват (видео)
0

„Пенсионерите“ могат и знаят как да атакуват (видео)

„Пенсионерите“ могат и знаят как да атакуват (видео)
0

Мани Пакиао опита да стане световен шампион малко преди да навърши 43 години. Филипинецът бе близо да го направи в сблъсъка с Йорденис Угас. Кубинецът обаче успя да защити пояса на WBA в супер полусредна категория и така бъдещето на легендата вече е поставено под въпрос. Мнозина очакват той да сложи край на кариерата си. Тепърва ще разберем дали ще го направи. Но докато чакаме следващия ход на „Пакман“, може да разгледаме кои „пенсионери“ участваха в славни битки преминали 40-те години.

Арчи Муур – Ивон Дюрел II

Ветеран от златната ера на бокса, Муур среща сравнително сериозна съпротива, когато нокаутира френския си опонент година преди втория им мач. Година по-късно, залогът е титлата в лека тежка категория. 42-годишният по онова време Арчи буквално прегазва съперника си, като го поваля три пъти в рамките на третия рунд. Той постига впечатляваща победа и дава да се разбере, че възрастта е само цифра. „Древният“ Арчи остава на ринга още четири години, включително и за мач с младия Касиус Клей, от когото губи с технически нокаут.

Лари Холмс – Рей Мърсър

Да сменя гарда изглежда нещо напълно обичайно за младия и обещаващ Рей Мърсър – „Безмилостния“. Той е в серия от 18 поредни победи в тежка категория, когато се изправя срещу бившия световен шампион Лари Холмс, по онова време на 42 години. „Убиецът от Ийстън“ обаче изглежда не е прочел верния сценарий. Ветеранът залага на прословутия си ляв прав, с който доминира през 80-те години и държи съперника си на разстояние. В крайна сметка Холмс печели с категорично решение, с което успява да получи шанс за мач с неоспоримия крал Ивендър Холифийлд, за да загуби в последствие от него.

Джордж Форман – Майкъл Мурър

Това е може би най-великото представяне на боксьор, преминал 40-те години. Джордж Форман нокаутира доминатора в онзи период Майкъл Мурър по безкомпромисен начин в 10-ия рунд. 45-годишният ветеран изкарва декада извън ринга, намирайки опора в Господ през този период. Малцина очакват той да си върне световната корона след загубата от Мохамед Али в прословутия им мач в Заир. Още по-малко пък са онези, които смятат, че ще се справи след 9-те рунда на доминация на Мурър. Клишето за боксьорите обаче се оказва вярно и Джордж наистина не е загубил силата си, пращайки Майкъл на пода с брутален десен.

Върджил Хил – Валери Брудов

Останал в съзнанието на хората някак незаслужено като човекът понесъл най-бруталния удар в тялото от Рой Джоунс-младши в професионалната му кариера, бившият световен шампион в две категории прибавя още един пояс към колекцията си. На 42 години той печели по точки срещу Валери Брудов. Губейки предишния си мач за титлата на WBC от Жан-Марк Мормек, Хил изглежда няма шансове за нов поход към върха. Той обаче успява да шокира руснака в зрелищен мач в Атлантик Сити.

Бърнард Хопкинс – Кели Павлик

Ако трябва да сме честни, Бърнард Хопкинс е абсолютното олицетворение на максимата, че възрастта е като виното и колкото повече годините се трупат, толкова по-добро и качествено става то. След като навършва 40, той печели срещу имена като Уинки Райт, Антонио Тървър, Жан Паскал и Бейбут Шуменов. Срещу нокаутьора в средна категория Кели Павлик обаче той се радва на наистина перфектна вечер. Мачът е в супер средна и всички очакват шампионът да продължи доминацията си срещу застаряващия си опонент. Вместо това обаче, Хопкинс му изнася лекция в една сесия, продължила 12 рунда.

Мани Пакиао – Кийт Търман

Филипинецът, който пропусна да си върне титлата преди седмица, изнесе бляскаво представление през 2019-а срещу тогавашния шампион на WBA Кийт Търман. Вече преминал 40-те, той се изправи срещу притежателя на пояса и считан за следващия много голям боксьор в дивизията. „Пакман“ обаче направи така, че да прати противника в сериозна криокамера, печелейки след 2:1 съдийски гласа.