Начало Бокс Поглед в миналото: Когато Джак Демпси беше кралят на света

Поглед в миналото: Когато Джак Демпси беше кралят на света

Поглед в миналото: Когато Джак Демпси беше кралят на света
0

Когато говорим за големите имена в тежката категория, нещата винаги са горе-долу едни и същи.

Джо Луис, Роки Марчиано, Мохамед Али, Джо Фрейзър, Джордж Форман, Сони Листън, Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Ленъкс Люис, братята Кличко и общо взето стигаме до наши дни.

Но славната история на бокса започва далеч преди годините на Втората световна война. Да не кажем даже и Първата. Години, в които няма телевизия, няма Инстаграм, няма и много рекламодатели.

Боксовите срещи се гледат само на живо и после се чете за тях във вестниците и слуша по радиото. Парите също са недостатъчни и несъвместими с това, което се случва във втората половина на XX в.

Но както всичко в този живот, всяко нещо си има начало и край. Краят не знаем кога ще дойде, но началото е било дадено точно на днешната дата преди 98 години. 2.07.1921 г. завинаги променя лицето на професионалния бокс.

Преди почти един век, тежката категория в бокса е управлявана от едно име – Джак Демпси. „Черньото“ е на върха близо 7 години – от 1919-та до 1926-та, когато слага край на кариерата си. Висок едва 185 см и тежащ около 85 килограма, американецът днес щеше да е перфектен за полутежката категория, но за горната дивизия щяха да му трябват някъде около 10 килограма.

twitter.com

Днешната дата е култова за историята на бокса, защото преди точно 98 години един срещу друг се изправят шампиона Джак Демпси (55-4-10) и френският шампион в лека тежка категория – Джордж Карпентие (84-10-5). Срещата се провежда в Ню Джърси, а залогът е пояса в тежка категория на новосформираната Национална Боксова Асоциация (NBA), която през 1962-ра е преименувана на Световна Боксова Асоциация (WBA).

Въпреки че двубоят се провежда на американска земя, публиката гледа на „Черньото“ като на анти-герой и предател, защото за разлика от Карпентие, той не е участвал в Първата световна война.

Промоутърът на Демпси – Текс Рикард, използва по чудесен начин контраста в ликовете на двамата боксьори и успява да организира двубоя. Дотогава Текс използва услугите на прочутата „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк, но той има далеч по-мащабни идеи за предстоящия мач и затова решава да построи … стадион … ОТ ДЪРВО!

Съоръжението е започнато на 28-ми април и завършено няколко дни преди битката. Цялата площ на стадиона е 28 000 квадратни метра, а капацитетът е 90 000. За всичко това Рикард взима заем от 250 хиляди долара.

Така идва големият ден. Тълпа от над 90 000 човека от ранните часове на деня пълни площадите около стадиона.

twitter.com

Най-евтините билети започват от $5.50 и стигат до внушителните $50.

twitter.com

Въпреки колосалните цени за времето си, събитието влиза в историята като първият боксов мач, който минава границата от един милион долара приходи от продадени билети ($1,789,238).

За да се уверите в сериозността и мащабността на сблъсъка, погледнете следващите 3 снимки.

twitter.com
twitter.com
twitter.com

Демпси влиза в мача като фаворит. По-тежък е от съперника си с близо 7 килограма и всичко приключва в 4-ия рунд, когато шампионът в лека тежка категория бива проснат на земята два пъти и не успява се съвземе от втория нокдаун.

Роденият в Колорадо американец запазва титлата си в следващите 5 години. Години, в които пълни стадиони и се превръща в истинска икона на бокса, за която и 100 години по-късно се пише и чете.

тагове:

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.