Начало Бокс Поглед в миналото: Когато Холифийлд срази Тайсън и Лас Вегас (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Когато Холифийлд срази Тайсън и Лас Вегас (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Когато Холифийлд срази Тайсън и Лас Вегас (ВИДЕО)
0

„Най-накрая“!

Така е наречен първият сблъсък между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Двете имена, които резонират с пълна сила последната силна епоха на тежката дивизия – ’90-те години на миналия век.

twitter.com

Истината е, че този мач, както много други, е трябвало да се проведе много по-рано. За добро или зло, това не се случва. Още през 1990 г. има сделка Тайсън да се изправи срещу Холифийлд, но Бъстър Дъглас има други планове и разваля кефа. Дъглас взима титлите на Майк, а 8 месеца по-късно Ивендър ги взима от Дъглас. Кръговрат.

Двамата се познават още от юношеските им години, когато са на проби за олимпийския отбор на САЩ за игрите през 1984 г. Първоначално и двамата не успяват, но в последствие Ивендър си осигурява място в отбора и дори печели бронз в Лос Анджелис в лека тежка категория.

Година по-късно Тайсън прави дебют при професионалистите и през 1986-та става най-младият световен шампион при тежките.

Вторият път, когато тези две имена се пресичат е в края на 1991 г. Сцената е готова за голямото шоу. Холифийлд вече е направил една успешна защита, а Тайсън е натрупал 4 победи и е готов за истински екшън. За съжаление, „Най-лошият човек на земята“ бива осъден за изнасилване и влиза в затвора.

Ще минат 4 години преди Майк да се завърне на ринга. През това време Ивендър редува победи със загуби, а в тежката категория е пълна анархия. Всеки бие всеки. „Железния“ набързо си връща две от титлите – WBA и WBC. Той обаче овакантява тази на Световния боксов съвет, защото решава да се бие с Брус Селдън, а не Ленъкс Люис. Тайсън категорично смазва Селдън и аурата му отново свети с пълна сила. Той отново е тук!

Този път няма изненади, няма затвори и всичко е предначертано. Дългоочакваният сблъсък между Майк и Ивендър е официализиран. Датата също е насрочена – 9-ти ноември, разбира се, в Лас Вегас.

Embed from Getty Images

Въпреки че Холифийлд все още е в топ форма, в очите на боксовите фенове и специалист той не е онова страшилище отпреди 3-4 години. Самият Ивендър е на 34 години и също скоро се е завърнал на ринга; не е бил шампион от две години насам и като цяло има логика в силното фаворизиране на Тайсън. Но в тежката категория логика никога не е имало. Точно това ѝ е хубавото.

Коефициентът за победа на Холифийлд е 26!!! Всичко е готово за поредното „клане“ от страна на Тайсън. Мачът в „MGM Grand“ започва ударно. Буквално. Още с първия си пуснат удар Тайсън праща опонента си във въжетата и всичко като че ли е готово да приключи преди да е започнало.

Но се случва нещо невиждано. Ивендър не се поддава на натиска и устоява на урагана. Смятаният за сигурна жертва не се вкопчва в защита и не вместо да се сгуши, тръгва напред. Публиката не вярва на това, което следва. Холифийлд се сеща, че е по-габаритният от двамата и започва да ползва по-дългите си ръце, пласирайки внушителни леви крошета в тялото на „Железния“.

Embed from Getty Images

Още в следващия рунд претендентът праща Тайсън във въжетата на свой ред, засипвайки го с всичко възможно. Нещо, което за последно се е случвало на Майк преди 6 години. С изключение на 5-ия рунд, Ивендър контролира двубоя до самия му край, който идва в 11-ия рунд. Реферът на срещата е видял достатъчно, за да се намеси по време на поредните неспирни атаки в главата на Тайсън, който е тотално разбит.

Embed from Getty Images

И ако „Железния“ не знае какво се случва, то букмейкърите в меката на хазарта са като ощипани.

Роб Тери, отговарящ за залозите в едно от големите казина във Вегас, казва следното:

„Всички понесохме големи загуби. Оказа се, че е хората заложили на Ивендър пред и по време на мача не бяха хич малко. В началото на срещата коефициентът бе 26, а в края на 10-ия рунд бе 6“, спомня си букмейкърът.

„Това, което бяхме видели в предишните им мачове, изобщо не отговаряше на случващото се. Тайсън бе смятан за тотален фаворит, но с течение на рундовете хората заложиха колосални суми на Ивендър“, добавя Джей Корнеджи, който отговаря за залозите в „Imperial Palace“.

„Просто и ясно, тази вечер Лас Вегас бе победен. Студената вода бе за нас“, завърша Корнеджи.

След срещата Тайсън споделя, че не помни нищо от третия рунд натам. Смиреният звяр отдава нужната почит на новия шампион, който тази вечер е сложил началото на края за някогашния „Най-лош човек на земята“.

Embed from Getty Images