Начало Бокс Поглед в миналото: Последната победа на великия Джордж Форман (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Последната победа на великия Джордж Форман (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Последната победа на великия Джордж Форман (ВИДЕО)
0

26-ти април е една от многото по-специални дати в историческия календар на професионалния бокс.

Днес се навършват точно 23 години от последната победа на титаничния, неповторимия и вечния  – Джордж Форман.

„Големия“ Джордж, както е по-известен, за последен (и пореден) път се присмива на хората, които движат големите пари в спорта и в САЩ – букмейкърите. Форман надвива фаворита Лу Саварезе (36-0) чрез неединодушно решение в Атлантик Сити и за последен път ръката му бива вдигната над главата му.

Embed from Getty Images

Странно или не, годината е 1997-ма, а 48-годишният Форман е далеч от най-добрите си години. Или…

Американецът, който тероризира цялата тежка дивизия през по-голямата част на ’70-те години на миналия век, изненадващо се завръща в края на ’80-те. Първоначално Форман не е приеман сериозно от феновете, защото от последния му мач са минали близо 10 години.

А в бойните спортове 10 години са много. Страшно много. Не рядко това е цяла кариера.

След като се завръща с гръм и трясък, Форман дори печели световната титла през 1994 г. Втората част от боксовата му служба е също толкова успешна, колкото и първата. Бие се с имена като Ивендър Холифийлд, Томи Морисън, Майкъл Мурър и непобедения до онзи миг Лу Саварезе.

Embed from Getty Images

Американецът от италиански произход е сочен за отявлен фаворит по две причини:

– Форман е на 48, а Саварезе на 31

– само 6 от 36-те победи на Саварезе не са чрез нокаут

Въпреки това, „Големия“ Джордж взима лъвския пай от разпределението на хонорара. 4 милиона долара за него и едва половин милион за младия му опонент.

И двамата влизат в мача с високо вдигнати глави. Саварезе е спечели последната си среща чрез технически нокаут, а ветеранът Форман е победил в последния си двубой чрез единодушно решение.

Преди мача им двамата обещават касапница и именно това получават феновете. Още от началния гонг се впускат в атаки и противно на очакванията Саварезе е по-дейният в началните рундове. Форман се явява големия тест за по-младия боксьор и ако той успее да премине през него, то големите пари и големите мачове тепърва предстоят.

Embed from Getty Images

Мнозинството експерти и журналисти предричат силно начало за Форман и по-спокойни действия от страна на Саварезе, ала филмът е друг. Американецът от италиански произход се впуска в атаки още от началото, трупайки преднина в картите на съдиите.

Опитният шампион обаче е отстоявал на крошетата на Мохамед Али и Джо Фрейзър и с добра познатата му свирепа физиономия просто крачи напред и отвръща на ударите.

Лу получава аркада на лявото око още в началото на двубоя, а тя не успява да се затвори до края на мача.

Embed from Getty Images

И двамата боксьори тестват безброй пъти брадичката на опонента, вдигайки феновете на крака от първия до последния рунд.

Доказал се като майстор на „сладката наука“, Форман за пореден път погазва всякакви физически закони. Величието сякаш натиска някакво магическо копче и започва да атакува още по-яростно в последните 4 рунда. Мачът като че ли тепърва започва за него.

В 11-ия рунд изморения Саварезе бива наказан с отнемане на точка заради удар под пояса, а прероденият Форман дори започва да гони противника си по ринга в опит да нанесе нокаутиращ удар.

В крайна сметка финалният гонг спасява положението и Форман печели с 118-110, 115-112 и 113-114.

Така Форман прибавя още една победа към актива си, който вече е набъбнал до внушителните 76!!!

Година по-късно Джордж се изправя срещу Шанън Бригс, който печели малко странно чрез неединодушно решение и пенсионира завинаги Джордж Форман.

Лу Саварезе пък печели още повече привърженици след първата си загуба и до края на кариерата си се бие срещу хора като Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Джеймс Дъглас и Тим Уитърспуун, превръщайки се в първия и единствен боксьор с подобно резюме.