Начало Бокс Ползите от боя със сянка с тежести

Ползите от боя със сянка с тежести

Ползите от боя със сянка с тежести
0

Без значение дали се подготвяте за състезание или просто тренирате за здраве и тонус, боят със сянка е чудесно и дори задължително упражнение за хората, които се занимават с бойни спортове. Повечето бойци ще ви кажат, че боят със сянка е чудесно упражнение за загрявка, което освен че задвижва вашия мотор, ви кара да упражнявате и пробвате нови и стари техники и да държите ума си буден и нащрек.

За фитнес ентусиастите боят със сянка е чудесен метод за повишаване на кардиото и изгарянето на ненужните калории. Подобрява силата в ръцете ви и в същото време може да научите и някой друг трик за самозащита.

Какво обаче се случва с тренировката ви и вас самите, когато решите да прибавите гири/дъмбели и започнете да се биете със невидимия противник пред вас?

Има едно неписано правило при боя със сянка и прибавянето на тежести – старайте се да не надхвърляте тежест от 1 или 1,5 кг. в ръка. По-тежките гири ограничават свободата на движението ви и ви изморяват по-бързо. Раменете ви също ще пострадат при по-тежки гири. Най-големите ръкавици са по 16 унции. Те се използват за тренировъчни сесии и спаринги, защото имат по-голяма подплата и предпазват ръцете ви и противника ви.

16 унции се равнява на 453 грама. Вие си направете математиката.

Подобрява ли се бързината на ударите ви, ако внедрите тежести в боя със сянка?

За всеки отговорът е различен, но генералният отговор е „малко“. И причината се казва гравитация. На нашата планета гравитацията придава тегло на всички обекти около нас, включително и на нас самите. Посоката, разбира се, е само надолу. Не срещу вас, не зад вас, а надолу! Когато пускате десен прав, вие не се борите с гравитацията. Универсалното притегляне се включва, когато ръката е изпъната и трябва да я задържите в това положение.

Боят със сянка помага много повече да изградите сила в раменете, отколкото бързина на ударите ви. Същата тзи гравитация ще се опита да свали ръката ви надолу и именно тук ще се активират мускулите на раменния ви пояс. Затова е изключително важно, когато прибирате ръката да я приберете по същия маршрут, от който е тръгнала първоначално. Не я пускайте надолу. От точка „А“ до точка „Б“ и от точка „Б“ до точка „А“.

Да, експлозвиността със сигурност ще претърпи подобрение. Направете един рунд с гири и един рунд без и сами ще усетите разликата. Най-големите боксьори на нашето време имплементират боя със сянка с тежести в тренировките си. Но истината е, че те правят много повече бой със сянка без гири, отколкото с тях. Първо се учиш да лазиш, после да ходиш и след това тичаш.

Подобрява ли се силата на удара ви?

Тук отговорът може да е само един и той е ДА! Ако искате да удряте по-здраво, то гирите трябва да станат неизменна част от тренировката ви. Тялото ви ще свикне да „нанася“ удари с тежести в ръка и това ще го накара да заработи на по-високи обороти, което ще повиши силата на мускулите ви. Разбира се, силният удар се гради не само с дъмбели в ръка, а с повече време във фитнеса. Никога не забравяйте, че силата на удара зависи най-вече от правилната постановка на тялото ви и на техниката ви.

Боят със сянка с тежести ще ви научи да държите ръцете си горе

Всеки начинаещ боксьор забелязва колко бързо му умалят ръцете по време на първите тренировки. Различните бойни изкуства и различните правилници имат различно времетраене на мачовете. Подобряването на силата в ръцете ви и издръжливостта ще ви направи опасни не само в първите един-два рунда. Целта на играта е да удряш и да не бъдеш ударен. А затова ви трябва стабилен гард и ръце пред лицето ви през всичките минути, в които сте между въжетата или на татамито.

Подобрява подвижността ви и кардиото ви

Това, че сте хванали две гирички по 1 или 1.5 кг. не означава, че трябва да сте стационарни. Точно обратното – старайте се да се движите максимално много. Така ще натоварите цялото си тяло – от кракта, през бедрата, през торса и ръцете. Имитирайте стъпките и движенията си, които правите когато правите спаринг или сте на чувал.

Работата с тежести подобрява мускулите на ръцете и на гърба ви

Няма да качите мускулна маса или да се превърнете в „гардероб“, ако това е целта ви. Но боят със сянка с тежести ще активира по-честото „скъсване“ на мускулните влакна по мускулите ви и те ще станат по-еластични и издръжливи на натоварванията ви.