Начало Бокс Президентът на WBA обеща да намали броя на световните си титли

Президентът на WBA обеща да намали броя на световните си титли

Президентът на WBA обеща да намали броя на световните си титли
0

Президентът на Световната боксова асоциация (WBA) – Жилберт Мендоса, обеща в най-скоро време най-стария ръководен орган в профи бокса да намали броя на раздаваните от него световни титли.

WBA е една от четирите общопризнати организации, които коронясват световни шампиони. В момента ръководената от Мендоса организация има трима световни шампиона в категория, което е причина за сериозно недовослтво от страна на феновете.

twitter.com

WBA има супер шампион, обикновен шампион и временен носител на титлата, а преди година бе въведен и четвърти „златен“ пояс. Мендоса обеща, че от сега нататък ще има само две титли в категория, което пак е с една повече от нужното в сравнение с IBF и WBO.

Това обещание бе посрещнато на нож от фенове и експерти, тъй акто същото нещо бе обещано преди години, но действия по осъществяването му така и не бяха предприети.

„Знам, че съм го казвал и преди и не съм успявал да спазя обещанието“, сподели Мендоса.

„Този път обаче ще го направя и заставам зад думите си. След като направихме ревизия на финансите и на моментната ситуация стигнахме до заключението, че няма нужда от толкова много колани. Това не означава, че ще имаме само по един шампион, но възнамеряваме да оперираме по този начин в повечето категории“, допълни Мендоса.

Президентът обеща, че намаляването на световните колан ще започне от есента, но все още не се знае коя дивизя ще има временен шампион и коя обикновен. Чудесен пример за бъркотията със световните шампиони на WBA е тежката категория. Там „Супер“ шампион е Антъни Джошуа, „обикновен“ шампион е Тревър Брайън, „междинен“ шампион е Махмуд Чар, а „златен“ шампион е Робърт Хелениус.