Начало Бокс САЩ и Великобритания се отделиха от Международната боксова асоциация и създадоха нова световна организация

САЩ и Великобритания се отделиха от Международната боксова асоциация и създадоха нова световна организация

САЩ и Великобритания се отделиха от Международната боксова асоциация и създадоха нова световна организация
0

Група от няколко национални федерации, сред които и тези на САЩ и Великобритания, обявиха в четвъртък, че напускат Международната боксова асоциация (ИБА) и създават алтернативна федерация, с която спомогнат за оставането на бокса в олимпийската програма.

На пресконференция лидерите на новата организация, която е регистрирана в Швейцария и ще носи името Световен бокс (World Boxing), казаха, че ще търсят признаване на от Международния олимпийски комитет (МОК).

Страните, които влизат в новата организация, на този етап са тези, които се включиха в бойкота на световните първенства за мъже и жени заради допускането в тях на състезатели от Русия и Беларус. Сред тях са Канада, Нидерландия, Швеция и Чехия. Всички те са несъгласни с действията на ИБА, която се управлява от руския олигарх Умар Кремльов.

Междувременно ИБА призова МОК да отнеме статута на олимпийска квалификация на предстоящите през лятото Европейски игри в Полша. На форума ще се раздават първите квоти за Олимпийските игри в Париж догодина, докато на започващото след броени в Узбекистан световно първенство за мъже такива няма да има.

тагове: