Начало Бокс Серги Владойану – златното момче на Локомотив София

Серги Владойану – златното момче на Локомотив София

Серги Владойану – златното момче на Локомотив София
0

Колко 15-годишни момчета познавате, които да са осемкратни шампиони на страната си по бокс? Ако отговорът ви е „нула“, то сега е подходящият момент да се запознаете с едно такова.

В края на миналия месец Серги Владойану завоюва осмата си републиканска титла по бокс, грабвайки златото в кат. до 70 кг на Държавното първенство за юноши. Едва деветокласник, Владойану вече е напълнил витрините у тях с медали от републикански и международни състезания.

Въпреки че все още е далеч от пълнолетие, състезателят на БК Локомотив София вече знае какви са целите му и какво трябва да направи, за да ги постигне. За осемте титли на България, за това как се печели титла след пандемия и кой го е изградил като боксьора, който е сега, говори Серги Владойану.

Серги, привет. Къде те намираме в момента?

– В момента се намирам в Дианабад, където се подготвям за предстоящото Европейско първенство за юноши.

Разкажи на читателите ни за своето начало в бокса. Кой те насочи към спорта, къде и кога започна да тренираш?

– Към бокса ме насочи баща ми. Бях на 8 години, когато започнах с тренировките. Мой близък приятел тренираше в БК „Сторм“ и баща ми ме записа там. През 2019-та преминах в Локомотив София.

В края на октомври спечели своята осма републиканска титла? Върни се назад и ни разкажи за състезанието и за подготовката ти за него?

– Бях добре подготвен, защото тренирах усилено за него. Въпреки това, най-тежко ми беше в първия мач. Играта не ми тръгна и трябваше да поправям грешките си на секундата. Треньорите ми много ми помогнаха и в следващите мачове изчистихме нещата. Записах 4 победи и заслужено взех поредната си титла.

facebook.com
Как се става осемкратен шампион на България, а още да не си навършил 16 години?

– С постоянство и дисциплина. Искат се много тренировки и лишения, а и също така да слушаш треньорите си. Всичко опира до това колко се трудиш. Трябва си също така и малко талант и малко късмет, за да се получат нещата.

Това бе втора отборна титла за БК Локомотив София през октомври? Явно при вас се работи правилно.

– Точно така. Искам да благодаря на моите треньори Борислав Георгиев и Роман Цветков за това, че не спират да се грижат за мен и за съотборниците ми. Без тях няма да постигаме тези резултати. Държат се много добре с нас, опитни са и мисля, че са едни от най-добрите треньори в цяла България. Искам също така да благодаря на треньорите ми от БК „Сторм“ – Йордан Митев и Димитър Митев. Те ме изградиха като спортист.

Като какъв боксьор се определяш ти?

– Мислещ и техничен. Това са силните ми страни.

facebook.com

 

2020-та беше и продължава да е много трудна. Как ти се отразиха месеците изолация? Как поддържаше форма?

– Да, трудно е, но най-важното е да сме живи и здрави. Наблягах на бой със сянка и на упражненията за издръжливост. След това бързо влязох в ритъм и си върнах предишната форма.

Как върви подготовката за Европейското? Без да говорим за медали и отличия, какви цели си поставил сам за себе си на това първенство?

-Всичко е наред. Правя спаринги с младежите и мисля, че ще се представя много добре. Целта ми е да стана шампион, чакам това състезание от много време. Национални селекционери са треньорите ми от Локомотив София – Борислав Георгиев и Роман Цветков.

Гледаш ли професионалната сцена? Имаш ли любим боксьор?

– Двамата ми любимци са Тайсън Фюри и Олександър Усик.

Суеверен ли си? Имаш ли ритуали или обичаи, които изпълняваш преди мачове?

– Не, каквото е писано, ще стане.

И за финал, какви са плановете ти за 2021-ва? Какво си пожелаваш?

– Пожелавам си здраве и догодина да стана Европейски шампион. Голямата ми цел е да играя на Олимпийските игри през 2024-та, но дотогава име време.