Начало Бокс Съществува ли разлика между ръкавиците за муай тай и бокс?

Съществува ли разлика между ръкавиците за муай тай и бокс?

Съществува ли разлика между ръкавиците за муай тай и бокс?
0

Първите боксови ръкавици имат сантиментална стойност за много бойци. Без значение дали човек си изкарва прехраната на ринга или е прекарал дълги години в залата с цел да запази здравия си дух в здраво тяло.

Без значение дали сте решили да тренирате бокс, кикбокс или муай тай, най-задължителният атрибут за вас са ръкавиците. Те предпазват ръцете ви от тежки травми и ви дават нужната сигурност да не си изпочупите китки, кокалчета и всичко де що има за чупене от лакътя надолу.

Част от техниките на днешния състезателен муай тай са взаимствани от книгите за бокс заради своята ефективност и доказаност през годините. И тук идва логичният въпрос – има ли разлика дали ще си закупите ръкавици за муай тай или бокс и как да разберете каква е разликата?

Истината е, че няма особено голямо знчение и че много хора в залата няма да могат да ви дадат отговор на този въпрос. Ако вашата цел е просто да тренирате два-три пъти в седмицата и нямате мераци за професионалната сцена, то закупуването на вашите ръкавици трябва да бъде водено от това кои най-ви пасват и кои са ви най-удобни.

И все пак, разлика между двата типа ръкавици има, макар и малка.

Ръкавици за бокс

Корените на днешния бокс датират още от средата на 18-ти век в Обединеното кралство, когато за пръв път се въвеждат ръкавици на тогавашните боеве с голи ръце. Те стават задължителна част от правилата на „Куинсбъри“ от 1867 г. Най-първите ръкавици, които тогавашните бойци са използвали, наподобяват ръкохватки за печка, но с повече подплата, която през годините става все повече и повече.

Модерните боксови ръкавици, с които играят и тренират професионалистите, имат по-аеродинамична форма, за да има по-малко съпротивление от въздуха и да не правят ръката чак толкова голяма. Формата е по-правоъгълна, а пяната и подплатата е концентрирана върху кокалчетата с цел миниманизиране на въздействието на ударите. По-стегнатият дизайн позволява на ударите ви да преминават през гарда на противика по-лесно.

Ръкавиците за бокс може да бъдат използвани от хора, които тренират муай тай, но не се препоръчва да се играе в по-сериозни мачове, защото не предпазват толкова добре останалата част от вашия юмрук/ръка.

Ръкавици за муай тай

Историята на муай тая започва с Муай Боран. Древният стил е създаден за ръкопашен бой на бойното поле, а в началото на 18-ти век еволюира в спорт със състезателен характер. В началото муай тай бойците използват конопени въжета, които увивали около ръцете си, но както сами може да се досетите това не предпазвало от разкървавяне и тежки рани и контузии.

По времето на Крал Рама VII, муай тая претърпява истинска модернизация. В началото на 20-ти век се въвеждат пърите рингове и правила, които да гарантират безопасността на състезателите. Тогава за пръв път се появяват и ръкавиците. Дизайнът на муай тай ръкавиците е взаимстван от тези за бокс, но има свои тънкости. Техният силует е по-закръглен, защото подплатата в тях е по-равномерно разпределена с цел да се предпази цялата ръка. Повечето подплата осигурява защита срещу по-тежки удари с лакти, ритници или колена.

Друг аспект на ръкавиците зa муай тай е по-късата основа (маншет). Това е с цел повече гъвкавост на ръцете в клинча. Разлика може да бъде намерена и в дланта. Ръкавицата за муай тай е по-отворена от тази за бокс, защото муай тай бойците трябва да могат да хващат ритниците на противника и да имат повече контрол в клинча. В бокса единствената цел е пласирането на удар, затова ръкавиците там са по-стегнати и по-неподвижни.

Муай тай/бокс

Именно в клинча разликата между двата вида ръкавици може да бъде усетена най-добре. Изключително трудно ще уловите ритник на противник с боксови ръкавици, чийто палец е по-прибран към юмрука. Да не говорим за захват на врата. При ръкавиците за муай тай палецът може да бъде издаден мааалко по-встрани с цел по-лесно разтваряне на дланта.