Начало Бокс Столична община отказа да дари имоти на Стойка Кръстева и треньора ѝ
0

Столична община отказа да дари имоти на Стойка Кръстева и треньора ѝ

Столична община отказа да дари имоти на Стойка Кръстева и треньора ѝ
0

Олимпийската ни шампионка от Токио Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев станаха обект на обсъждане по време на Столичния общински съвет (СОС) днес. Поводът бе предложение за дарение на два общински жилищни имота, които се намират в район „Илинден“.

Вносители на доклада са кметовете на район „Илинден“ и на „Надежда“ – Иван Божилов и Димитър Димов. Те мотивираха предложението си на базата на съществуващата правна възможност по Закона за общинската собственост и Наредбата за общинската собственост, според които дарение на общински имоти може да се извърши след решение на СОС, прието с мнозинство три четвърти от общия брой на съветниците.

В мотивите на вносителите се посочва, че Стойка Кръстева е доказан спортист, седемкратен шампион на България, двукратен световен вицешампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион, състезаващ се за боксов клуб „Локомотив“ (София).

Нейният треньор Борислав Георгиев е старши треньор на националните отбори по бокс за ученици и юноши, помощник-треньор на националния отбор по бокс за жени. Под негово ръководство са завоювани 17 медала за „Локомотив“ (София) от европейски първенства, сред които седем европейски титли, бронзов медал от Световно първенство за жени през 2016 г. и Олимпийска титла за жени 2021 г. на Стойка Кръстева. Като наставник на националните отбори е спечелил общо 52 медала.

Докладът обаче не беше приет. Едно от основанията в тази посока, делегирано от Общински съветник бе, че трябва да има принципно решение, с ясни критерии и цялостна програма по темата, защото работата на парче води до противопоставяне. Той отбеляза, че „ако СОС приеме да се дадат апартаменти на тези двама спортисти, останалите спортисти от предходни олимпиади, европейски и световни първенства, остават ощетени“.