Начало Бокс Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 1)

Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 1)

Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 1)
0

Олександър Усик се превърна в една от суперзвездите на боксовата сцена след като стана едва вторият безспорен шампион в полутежка категория, който успя да се качи в тежка и да обедини титлите. Сега „Котката“ ще се опита да продължи по стъпките на своя предшественик Ивендър Холифийлд като защити успешно коланите си срешу човека, от когото ги отне – Антъни Джошуа.

В този материал ще разгледаме богатата багра от физически активности, които оформят тренировъчния режим на Усик. Той постига невероятните си издръжливост, интелигентност и движение на ринга, с много нетипични за боксовия свят методики. Ще разделим материала на три части. Първата ще се отнесе към дейностите, подобряващи издръжливостта му.

Кардио

Отново – Усик има поне няколко метода, с които подобрява своята издръжливост. Това включва обичайното тичане, за което той не е споделял конкретни километри или време. По-интересно е, че той използва спринтовете на малки разстояния, както и упражненията на тренировъчната стълба, почти колкото бягането на дълги разстояния.

Скачането на въже също е едно от основните му упражнения, което се ползва от повечето състезатели. Освен кардиото то подобрява и бързината на краката.

Плуването заема друга важна част от подготовката му като отново не можем да имаме представа точно колко често практикува, но самият той споделя за числа от сорта на 10км. на тренировка. Освен плуването, в басейна той прилага и друг способ – задържане на дъха под вода. Това помага за по-добро регулиране на дишането в моменти на тежко физическо натоварване, в което не можеш да дишаш нормално – каквито изобилстват в една боксова среща. Задържането на въздуха помага и за заздравяване на психиката.

Към активностите, подобряващи издръжливостта му, можем да добавим и голямото разнообразие от спортове, към които, бъдейки невероятен атлет, „Котката“ се приспособява лесно. Той играе тенис, баскетбол, волейбол и се спуска с кану. Усик дори направи дебют в професионалния футбол. Той игра за Полисия Житомир (втора дивизия в Украйна) и записа с тях победа с 2-1. Още преди да влезе като резерва, камерите бяха приковани в него при загрявката на тъч линията, където той правеше бой в сянка. Усик дори получи шанс да отбележи, но за съжаление не уцели топката от близко до вратата разстояние. Въпреки това показа завидни способности като при една от атаките премина на спринт цялото игрище, а през половината разстояние водеше топката преди да я подаде на съотборник.

И за накрая сме запазили неговият специалитет – танците. Усик се е занимавал с народни танци, подобно на добрия му приятел Василий Ломаченко. Той неведнъж е говорил, че това е помогнало много на кардиото и най-вече на лекотата, с която се движи из ринга. Тук отново можем да направим паралел с най-успешния предшественик на Усик от полутежка – Ивендър Холифийлд. Той също е бил голям танцьор и именно така се е подготвял за втория от три мача срещу Ридик Боу, когато записва и единствената си победа в трилогията помежду им.

Клипът е от Саудитска Арабия и импровизирания момент, когато Усик и Джошуа застанаха лице в лице на ринга.