Начало Бокс Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 2)

Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 2)

Тренировъчният режим на Олександър Усик (част 2)
0

Първата част от материала ни, посветен на тренировъчния режим на Олександър Усик, се отнасяше за развиването на кардиото на украинеца. Днес ще обърнем внимание на най-нетрадиционните методики при него, които развиват когнитивните му умения, както и балансът (във всяко едно негово отношение).

Когнитивни умения

Това са уменията, които ни позволяват да извървшваме всяка една дейност в живота си. Разбира се, са свързани с мозъка и на практика представляват опита, който сме събрали и начинът му на използване. Те са най-различни и включват както физическите – всички рефлекси, мускулната памет и др., така и психологически качества – колко бързо взимаш решения в дадена ситуация, различаването на опасност, концентрацията и др. Който има понятие от бокс, ще разбере защо един състезател на нивото на Усик, отделя толкова внимание именно на тази секция от обучението си.

Таблица на Шулте

Това е почти всекидневно занимание за „Котката“. Най-общо „Таблицата на Шулте“ е съставена от 25 (или повече) числа, които са разместени в произволен ред. Целта е да бъдат последователно подредени.

Работата с таблицата развива всевъзможни качества. За да бъде решена бързо, не трябва да се търси всяко следващо число, а по-скоро да се разчита на периферното зрение, което работи най-добре, ако се гледа главно центъра на таблицата. Разива паметта, вниманието и оттук скоростта на вземане на решения – също изключително основна част от бокса.

Може да опитате заниманието ТУК като променяте условията за да се предизвиквате.

Дженга кули

Усик използва единствено отделните елементи на кулите, които са белязани по определен начин, а той ги балансира и групира с двете ръце едновременно. Toва отново развива бързата мисъл и справянето със задачите, поставени пред него. А изпълняването на различни цели с ръце, независими една от друга, също е важно качество на ринга.

Василий Ломаченко, който е много близък приятел с Усик, също ползва метода и го демонстрира в този клип:

Жонглиране

Усик има завидни умения в жонглирането, на които биха завидяли и някои циркови артисти. Той може да го прави с една ръка, с две ръце – с три или с четири топки. Освен координацията и мускулната памет, жонглирането тренира съсредоточаването, а също и самообладанието. Усик стига дотам, че да жонглира, докато балансира върху ролка и дъска. Ако все още не сте разбрали защо му викат „Котката“ вижте клипа.

Към тези методи можем да добавим и любовта към книгите. Усик обича да чете в свободното си време, а това също развива мозъка и спомага за бързата мисъл по време на физическа активност. Както и обратното впрочем. Украинецът дори пише поезия и също така се учи да свири на китара.

Това е краят на втора част, а в хода на работата си разбрахме, че е изключително трудно да изчерпаме всички методи, които Усик използва в тренировките си. Всъщност, колкото повече проучвахме, толкова повече подготовката му по-скоро се размиваше с всеобразните му хобита и активности. Едно е ясно – постоянната му физическа и умствена работа го е издигнала на върха на хранителната верига в бокса и ако феновете на Джошуа смятат агресивността като достатъчен инструмент за победа в реванша, вероятно ще бъдат разочаровани за втори път.