Начало Други Весела Лечева оглави спортното министерство
0

Весела Лечева оглави спортното министерство

Весела Лечева оглави спортното министерство
0

Една от легендите на българската и световна спортна стрелба – Весела Лечева бе назначена за служебен Министър на младежта и спорта. Нейното име бе обявено от Президента на България Румен Радев и ще встъпи в длъжност на 2 август. Тя застава начело на ведомството, след като досегашното правителство подаде оставка и министър Радостин Василев вече не отговаря за него.

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки. Постиженията ѝ в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор.

През 2007 г. в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново. Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.