Начало Бокс Трите малки камъчета, които бавят обявяването на Фюри-Джошуа

Трите малки камъчета, които бавят обявяването на Фюри-Джошуа

Трите малки камъчета, които бавят обявяването на Фюри-Джошуа
0

2021-ва трябва да ни донесе един от най-чаканите боксови мачове в цялата история на спорта.

Британските световни шампиони Тайсън Фюри и Антъни Джошуа трябва да премерят сили през настоящата година, за да се разбере кой е най-добрият в момента.

За подобен мач се говори от години, но след като „Ей Джей“ се справи с Кубрат Пулев, нещата станаха наистина сериозни. Щабовете на двамата преговарят през последните месеци и финализиране на сделката се очакваше в началото на февруари. Поне така твърдяха Еди Хърн, Франк Уорън и Боб Аръм.

Това обаче все още не се случва и въпреки че сделката изглежда сигурна, редица британски медии излязоха с „вътрешна информация“ относно забавянето.

Mark Robinson/ Matchroom Boxing

Според техните източници, финансовите параметри около сделката са готови (50-50), като единственият сериозен казус си остава местоположението на битката. Почти сигурно е, че двубоят за определяне на неоспорим шампион няма да се проведе във Великобритания. Причината за това е усложнената обстановка на Острова заради коронавирус пандемията.

Рестрикциите наложени върху провеждането на спортни събития с фенове са главната причина мач от такава величина да не се проведе пред британска публика. За момента фаворит за домакин на супер сблъсъка е Близкият Изток, като оферти е имало от Азия и Австралия.

И ако локацията на мача е чисто логистичен проблем, то другите две „фундаментални точки“ изглеждат като егоистични затруднения.

Снимка: БГНЕС

Оказва се, че щабовете на двамата все още умуват около две неща:

 – кой ще излезе пръв на ринга и чие лице ще бъде поставено първо на постерите за мача.

В профи бокса претендентът винаги се качва пръв на ринга, но в този случай и двамата са претенденти и шампиони едновременно.

„А“ страната и „Б“ страната са позициите на преговаряне. Името и ликът на по-гледаемия и „по-главния“ боксьор винаги е първо, но и тук стигаме до заплетената ситуация, че Джошуа и Фюри са абсолютно равнопоставени и не се знае дали мачът ще се казва Антъни Джоша – Тайсън Фюри или Тайсън Фюри – Антъни Джошуа.

А в една психологическа война като тази, всяко предимство може да е от значение.