Начало Бокс УНИКАЛНА! Стойка Кръстева е на финал в Токио
0

УНИКАЛНА! Стойка Кръстева е на финал в Токио

УНИКАЛНА! Стойка Кръстева е на финал в Токио
0

България има своя първи финалист на боксовия турнир от Олимпийски игри след 25 години пауза! Новият герой на страната ни се казва Стойка Кръстева. Двукратната европейска шампионка и носител на два сребърни медала от световни първенства ще боксира за титлата в категория до 51 килограма в Токио! Блестящата ни състезателка отказа по прекрасен начин съпротивата на местната надежда Цукими Намики и с 5:0 съдийски гласа ще играе за златото срещу туркинята Бусе. Мачът им е на 7 август, събота.

Японката започна агресивно срещата, която обаче умело бе контрирана от нашето момиче. Стойка взе центъра на ринга, като дебнеше своя момент, докато Намики се опитваше да кръжи около нея и да залага на бързи удари. Стилът на двете предвеща красиви размени и умели комбинации, като Кръстева завърши силно рунда, което й донесе аванс от 4:1 гласа.

Стойка Кръстева бе перфектна срещу японката Намики. Снимки LAP.BG

Японката продължи да опитва със скорост да притеснява нашето момиче, но опитът и класата на Стойка, както и ръстовото предимство позволиха на българката да държи дистанцията. С точни и премерени действия Кръстева показа, че е по-добрата на ринга и взе тотално превъзходство, печелейки и петте гласа на съдиите след втория рунд.

Така Стойка трябваше със спокойствие и увереност да довърши срещата. Нещо, което тя стори по впечатляващ начин и стигна до прекрасната победа.

За златото Стойка ще се изправи срещу туркинята Бусе Чакъроглу. Представителката на южната ни съседка победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, след като вече са се срещали на големи първенства и имат поделено надмощие. Бусе е Европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде. Финалът е на 7 август от 8:15 часа.

С успеха си Стойка стана първият ни боксьор на финал на Олимпийски игри от 1996-а насам. Снимка LAP.BG

За последно български боксьор стигна финал на олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.