Начало Бокс Хейни пак стана шампион без бой
0

Хейни пак стана шампион без бой

Хейни пак стана шампион без бой
0

Във времена, лишени от боксови двубои, Девин Хейни си върна световната титла във версия WBC без да се качва на ринга.

21-годишният американец отново беше обявен от Световния боксов съвет за носител на пояса в лека категория, след като в края на миналата година беше „понижен в звание“ до „Шампион в прекъсване“. Хейни трябваше да се раздели със статута си заради контузия, която го извади от двубоя за защита на титлата срещу Алфредо Сантиаго през ноември, а от WBC насрочиха сблъсък между Люк Кембъл и Хавиер Фортуна за вакантния пояс. Пандемията от коронавирус обаче не позволи провеждането на двубоя, а междувременно Хейни се възстанови от контузията си и поиска титлата да му бъде върната. От Световния боксов съвет се съобразиха с желанието му и отново го направиха шампион, като сега той има право на доброволна защита и след това ще се изправи срещу победителя от Кембъл и Фортуна.

Любопитното в случая е, че Девин Хейни за втори път е коронован извън ринга. Той беше издигнат от претендент в шампион на WBC в лека категория по същото време, по което Съветът направи Василий Ломаченко свой „франчайз“ шампион през 2019 г.

Наскоро 21-годишният американец се забърка в расистки скандал, след като заяви, че няма как да се остави „бяло момче“ да го победи, визирайки именно Ломаченко.