Начало Бокс Два куршума в гърдите не го разделиха от любимия му бокс

Два куршума в гърдите не го разделиха от любимия му бокс

Два куршума в гърдите не го разделиха от любимия му бокс
0

„Мъжът, който се опита да ме убие… понечи да се здрависа с мен!“, гърмят заглавията на Острова през 2010 година.

Навярно познахте господата от снимката или поне този вдясно. Така изглежда боксовият промоутър Франк Уорън преди повече от три десетилетия. Импресариото е в компанията на световния шампион Тери Марш, който остава непобеден до края на славната си кариера.

Към този момент Уорън не подозира, че приятелят му ще се опита… да му отнеме живота!

Или поне това твърди в съда, а присъда няма.

Двама свидетели дават показания, че са чули лично Марш да се разкайва за случилото се. В дома на боеца са открити патрони, но впоследствие ги оправдава с факта, че е бивш пехотинец. Съдията не счита, че доказателствата са достатъчни, а самоличността на маскирания нападател официално остава неизвестна и днес. Нека обаче първо се върнем назад във времето.

Пистолетът, с който е убит Джон Ленън, все още пуши през декември 1980 година, когато Уорън организира първата си боксова галавечер.

Млад, изтупан, леко притеснен.

Франк не осъзнава, че поставя началото на знаменита кариера, достойна за холивудска екранизация. Не знае, че 40 години по-късно всеки фен на мъжкарската игра по света ще чете негови интервюта, анализи и изказваня ежедневно. Ако ли не – поне няколко пъти в седмицата.

Опитът за убийство е сред водещите новини на Острова месеци наред

Но кариерата на промоутър далеч не е само бляскави светски събития и пресконференции.

Акулите в морето са много. Млад и талантлив мениджър като Уорън набързо си създава врагове в гилдията. Някои от клиентите му са със съмнително минало – благодарение на Франк излизат от калта.

През 80-те години във Великобритания има много талантливи боксьори. Добрите промоутъри обаче се броят на пръсти.

В една мрачна ноемврийска вечер през 1989-а някой реши те да останат с един по-малко.

Всичко се случва за секунди. Пред лондонския театър „Бродуей“ (не световноизвестния в Ню Йорк) се носи глъчка. Насъбралата се тълпа няма търпение за вълнуващите мачове от боксовата галавечер. Изневиделица маскиран нападател произвежда два изстрела с 22-милиметровото си оръжие. Настава тотален хаос, от който извършителят се възползва и потъва в дън земя.

Франк е тежко ранен и безпомощен.

Легендарният промоутър губи половината си бял дроб… куршумът минал на милиметри от сърцето му. Лекарите не желаят да опишат болката, която всяко човешко същество би изпитало при подобен разстрел от упор. Уорън също.

Рядко се връща към датата 30 номври 1989. В интервю след две десетилетия заявява: „Да, много трудно се живее след подобно нещо. Първата ми мисъл? Ясно е – отмъщение. Благодарен съм на Бог, че бързо се вразумих, събрах се и загърбих това.“

„Много лесно можех да си върна, но какво щях да спечеля така? Какъв пример щях да дам на децата си и така ли щях да ги възпитам? Веднага исках да си отмъстя, но се сетих какви последствия може да има това за семейството ми… не обичам да говоря за този инцидент. Нека остане в миналото.“

Франк Уорън твърди, че е напълно сигурен кой се е опитал да отнеме живота му.

По това време промоутърът вече си е създал достатъчно врагове, както вече отбелязахме. Но британецът е убеден, че бившият световен шампион Тери Марш е извършителят.

„Не ме притеснява, че той е някъде там – на свобода. Ето какво се случи веднъж, както си вървя по тротоара и той се изпречи насреща ми“, Уорън промълви с половин уста през септември 2010 година. „Сред тълпата мъжът, който се опита да ме убие… ми протегна ръка да се здрависаме! Погледнах го право в очите, 100% съм сигурен, че той ме простреля.“

„Хората смятат, че той е опасен и може да убие някого. Но той може да навреди единствено на себе си. Никой не говори за него – след инцидента вече никой не споменава името му, а беше на върха. „

Франк не изпитва нито страх, нито респект към Марш.

„Той е некомпетентен – такъв е бил през целия си живот. Стоеше точно срещу мен и не можа да ме убие. Винаги е бил жалък човек, който живее на гърба на системата. Онази нощ приятелят ми Джон, който е учен човек и е доста хилав, дори успя да го събори на земята. Просто в суматохата нападателят се изправи и избяга. Дали му стиснах ръката ли? Не, разбира се. Погледнах го в очите и го подминах…“

Уайлдър и Фюри

Идният месец декември Франк Уорън ще отбележи 40 години като боксов промоутър.

Кариерата му го докосва с най-великите в този спорт. Британецът му се врича в любов и не му изневерява и днес.

С два куршума в гърдите, половин бял дроб и бродещ улиците на Лондон убиец, който дебне от мрачното му минало.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.