Начало Бокс Жан-Пол Белмондо е бил шампион на Франция по бокс

Жан-Пол Белмондо е бил шампион на Франция по бокс

Жан-Пол Белмондо е бил шампион на Франция по бокс
0

На 88-годишна възраст почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо.

Преди да стане звезда в театъра и киното, той се е занимавал с бокс, като дори е бил част от от френския национален отбор в полусредна категория. Зад гърба си има и няколко титли на Франция.

През над половинвековната си филмова кариера французинът се превръща в легенда на киното, снимайки се във филми като „До последен дъх“, „Чочарка“, „Лудия Пиеро“, „Професионалистът“. Не веднъж той е съчетавал двете си любими неща – киното и бокса в различни филми, които е снимал.

Когато съдбата го изправя на кръстопът в коя посока да поеме, актьорът избира да се отдаде изцяло на киното пред бокса.

„Обичах бокса, но спрях, защото исках да се посветя изцяло на киното и театъра. За да станеш шампион, трябва да се откажеш от всичко. Но не бях готов за това“, думи на Белмондо.

Като дете е тренирал още колоездене и футбол, а първите си стъпки в залата по бокс прави по неволя. Жан-Пол е бил проблемно и палаво хлапе. Често се е забърквал в различни неприятности, завършващи с битки – три пъти е бил изключван от различни училища.

За да намерят правилен изход на енергия на сина си, родителите на бъдещия актьор го записват на бокс. Идол на Жан-Пол е бил звездата в средна категория Марсел Сердан.

Дори на старини Белмондо често бе виждан на боксови мачове. През март 2012 г. в компанията на Рено, актьорът подкрепяше сънародника си Жан-Марк Мормек в битката срещу Владимир Кличко в Дюселдорф.

Преди да почине Жан-Пол разкри, че именно боксът му е помагал да се справи с трудностите, които изпитва:

„Спортът ме е спасявал повече по отношение на психическото ми състояние, отколкото физически. Трудностите изискват битки като бокса. Харесваше ми да хвърлям удари, но когато ми липсваше, трябваше да променя тактиката и да се защитавам’, разкрива преди да почине Белмондо.