Начало Граплинг Легендата Хиксън Грейси празнува юбилей днес

Легендата Хиксън Грейси празнува юбилей днес

Легендата Хиксън Грейси празнува юбилей днес
0

Един от най-запомнящите се представители на легендарната фамилия в бойните спортове Грейси празнува юбилей днес. Емблематичният боец Хиксън Грейси празнува своята 60-та годишнина.

Хиксън, който в днешни дни се радва на успехите на сина си Крон Грейси и своите доджота по целия свят, е оставил ярък отпечатък в историята на бойните спортове и изкуства. Митичният боец е толкова почитан, че през 2014-та е въведен в Залата на славата на световния ММА заедно с Фьодор Емелианенко, Пат Миелетич и „Големия“ Джон Макартни.

Доминацията на Грейси из световните бойни арени започва много преди зората на UFC. През 1980 г. той се изправя срещу много по-големия и силен Рей Зулу на ринг в претъпкан футболен стадион в Рио де Жанейро в битка без почти никакви правила. Зулу, който е считан за страшилище на свободните боеве тогава, се предава след малко над 10 минути от началото на съревнованието. Хиксън му прилага задушаващ захват от доминантна позиция зад него, който днес е по-познат като „rear naked choke“. Тогава талантливият боец е само на 20 години и отстъпва с 25 кг. пред опонента му. За първи път силата на бразилското джу-джицу е показана пред широка аудитория. Реваншът между двамата води до същия резултат, но за по-кратко време.

Хиксън, който е третия син на основоположника на бразилското джу-джицу Хелио Грейси, продължава мисията на семейството му, а именно да покаже на света, че бойната система, която те са създали превъзхожда всички други. Пътят му го отвежда към Япония, където печели всичките си битки чрез събмишън. Той се превръща в истинска сензация в „Страната на изгряващото слънце“ и е почитан и до ден днешен там, тъй като побеждава най-добрите местни бойци между 1994 г. и 2000 г. Култовият боец от фамилията Грейси записва победи и в легендарната организация PRIDE.

Легендите говорят, че Хиксън има над 400 спечелени улични и професионални битки, но това никога няма да бъде официално потвърдено. За представител на фамилията в UFC е избран Хойс Грейси, тъй като е по-слаб физически и негова победа би изглеждала по-впечатляваща на първите събития на организацията. Поради тази и други причини Хиксън никога не стъпва в Октагона на най-елитната ММА организация днес.

Хиксън слага край на състезателната си кариера през 2000 г. Той се отдава на нова мисия, която продължава философията на баща му за бойното изкуство, което практикува. Вече като треньор той разпространява бразилското джу-джицу и като социален инструмент, който да подсили самочувствието на жени, дева и физически слаби мъже и да ги направи по-уверени, когато им се наложи да се защитават.

Документалният филм „Choke“ ще ви пренесе във времената на пика на Хиксън Грейси и ще се доближете максимално до аурата на този емблематичен боец:

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".