Начало Карате 32 каратеки ще ни представят на Световното във Валенсия

32 каратеки ще ни представят на Световното във Валенсия

32 каратеки ще ни представят на Световното във Валенсия
0

България ще бъде представена от 32-ама състезатели на Световното първенство по карате киокушин. Шампионатът ще се проведе на 4 и 5 юни във Валенсия, Испания и е за мъже, жени, юноши и девойки.

Общо 465 състезатели от 39 държави ще вземат участие в турнира. Българският отбор е третият по големина, който ще се включи в първенството, като отстъпва лидерството единствено на домакините от Испания и на Казахстан. Съставът, който ще представя страната ни във Валенсия, беше определен след последния тренировъчен лагер на Българската карате киокушин федерация БККФ. Каратеките са предвождани от треньорите на националния отбор Захари Дамянов, Петър Мартинов, Живко Андреев, Христо Христов и Александра Маринова.

Българските състезатели ще се борят за титлите в 3 женски и 4 мъжки категории. В тегловата категория до 55 кг Ия Костова ще премери сили на татамито с още 12 дами, а Мариела Любенова ще се изправи в най-силната женска категория до 65 кг заедно с още 21 състезателки.

Страната ни ще има участие и в най-оспорваната категория при мъжете до 70 кг с двама родни каратеки Стилиян Петков и Андрей Андреев. В категорията са общо 37 представители. Генади Стоев и Атанас Личев, заедно с още 32 класни бойци, ще се борят за призовете в категория до 80 кг.

На Световното първенство в Испания ще се изяви и европейският шампион и участник в професионалните галавечери SENSHI Кристиян Дойчев. Той ще се бие в категория до 90 кг, като от жребия ще стане ясно дали е възможен реванш между него и противника му от финала на четвъртото Световно първенство на киокушин през 2019 година Владимир Артюшин от Казахстан. При най-тежките +90кг, за титла срещу още 17 силни каратеки ще премери сили и Васил Димитров от България.