Начало Карате Как да си поставяме и постигаме целите

Как да си поставяме и постигаме целите

Как да си поставяме и постигаме целите
0

Дали ще е във фитнеса, здравето, спорта или друго важно занимание – постигнаето на целите е сред основите на успеха. За бойните спортове сред целите могат да бъдат постоянство, учене на нови умения или пък състезанията.

Независимо какви са, вие трябва да изградите система на поставяне и достигането им.

Бъдете конкретни.

Често не успяваме да измерим колко точно бихме могли да постигнем. Трябва да знаем какъв стандарт годиним – цели като „загуба на килограми“ и „учене на нов език“ са твърде широки понятия. Бъдете по-конкретни – „да сваля 10 килограма“ или пък „да отида на този едномесечен курс по френски“. Това са реалистични цели.

Изграждайте се стъпка по стъпка.

Вероятно основната ви цел ще отнеме много време. Затова трябва да си направите миницели, които да гоните по пътя към голямата. Ще откриете, че достигането на всяка следваща миницел ще ви мотивира още повече и ще ви носи удовлетворение. След време ще постигнете неща, които никога не сте вярвали!

Бъдете реалисти.

Когато поставяте почти невъзможни цели, то логично и мотивацията ви ще е нулева. Вие дори не виждате как ще стигнете до края. Затова поставяйте реалистични цели или пък ги удвоявайте, за да може след време да постигнете крайния висок резултат.

Поставете приоритети си.

Понякога, често в началото на годината, обичаме да си нареждаме приоритетите за идните месеци. Поставяме си много цели и виждаме какво трябва да променим в себе си. Все пак внимавайте, защото работата по няколко различни цели може да е много изтощителна и дори деструктивна. Опитайте се да се фокусирате към една основна задача, а останалите ги оставете на заден план.

Превод от kwunion.com

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.