Начало Карате Как да закаляваме в Киокушинкай Карате

Как да закаляваме в Киокушинкай Карате

Как да закаляваме в Киокушинкай Карате
0

Слави Славов е многократен републикански шампион за юноши, младежи и мъже, както и притежател на черен колан в джудото. Освен това има черен колан по киокушинкай. Световен шампион на Киокушин-Кан в стил „Шинкен Шобу“ (свободен правилник) – Токио, 2010г., тежка категория. Два пъти републикански шампион за мъже и многократен медалист.

Световен и балкански шампион по кикбокс, както и пет пъти републикански шампион. В богатата си кариера е записал четири двубоя и в ММА, като всичките са успешни за него и завършват с победи.

Удостоен от Япония за Бранч Шеф на Калифорния и работи за промотирането на професионални състезатели. Големият майстор на бойните спортове разработи труд, в който ясно и точно обяснява как да закаляваме в Киокушинкай Карате.

Как да закаляваме в Киокушинкай Карате

Що е то закаляване?

Закаляването в спорта Киокушин Карате представлява съвкупност от дейности, с които се постига увеличаване устойчивостта на организма към въздействието на факторите в състезателна среда. Закаляването цели чрез системното използване на физически въздействия да се усъвършенства естественият механизъм на организма като се развият съответни приспособителни реакции срещу болка и увреждане, които да му дадат възможност да поддържа равновесие в по-широки граници.

Закаляването е укрепване на костите и мускулите и повишаване на работоспособността им и устойчивостта им спрямо редица неблагоприятни фактори в състезателна среда. То има за цел, чрез механичното въздействие от множество удари, да „накара“ костите да увеличат своята плътност и здравина, а също така крайниците да станат по-нечуствителни към болка. За съжаление често спортистите разбират твърде късно нуждата от такива упражнения, когато вече се е случило, разкъсване на мускул, счупване или пукване на кост. Не са редки и случаите, когато поради неправилна техника на изпълнение на самите упражнения се стига до фрактури и болница, така че е важно преди да започнете да бъдете добре информирани.

Закаляването се постига чрез закаляващ режим и закалителни процедури . Принципите, които трябва да се спазват при закаляващите процедури са: системност, постепенност, комплексност и индивидуален подход.

Зад ефектните техники се крият дългогодишни изтощителни тренировки, целящи да възпитат не просто физическа издръжливост и бойни умения, но най-вече личностни характеристики и морални ценности – уважение, търпение, дисциплина. Именно в закаляването на духа и тялото се състои същността на карате – философия, отдалечена от блясъка на прожекторите и насочена към достигането на „киокушин” – абсолютната истина.

В тази статия ще обърна внимание на основните зони за закаляване в Киокушин карате: подбедриците (пищялите), ребрата и предмишниците, като зони в които нямаме мускулна маса и другите зони където имаме мускулна маса, четириглавия бедрен мускул, коремните и мускулите в горната част на ръцете, бицепс и трицепс. Най-важното при тези упражнения е да бъдат изпълнявани разумно, продължително и да не вървим срещу силната болка, да се намери тънката граница между ефективност и травматизиране. Ако преминем тази граница рискуваме да си навлечем повече негативи, отколкото ползи.

Ако искате да бъдете наистина могъщи, тогава трябва да тренирате костите си.

За да разберем принципа на закаляването на костите, трябва да знаем някои основни неща за костната система. Макар скелетът да изглежда като нещо твърдо, здраво и непроменливо, това не е точно така. Всяка кост е една динамична система, която е в постоянен процес на изграждане и разграждане. Тялото е така устроено, че ако нещо не му е нужно – то го разгражда, а ако се използва активно – то го доизгражда. Този принцип важи както за костите, така и за мускулите. Два от най-важните фактори, стимулиращи изграждането на костите и мускулите са упражненията за закаляване и физическите упражнения с механичното натоварване върху тях – например ходене, бягане, скачане, удари и др. Те обаче трябва да са точно дозирани и премерени, защото в противен случай ефектът може да бъде обратен. Проблемът е в това, че при всеки удар, натоварване или спорт, се получават микропукнатини в костите, а процеса на костно изграждане е сравнително бавен и изисква време и градивни вещества (калций, фосфор). Така ако костите са подложени на постоянни прекомерни натоварвания, без достатъчно време за възстановяване, те отслабват и може да се стигне до стрес, фрактури, пуквания или пълни счупвания. Затова, когато закаляваме костите на тялото, това трябва да става бавно и постепенно и да е свързано с достатъчно време за възстановяване и пълноценно хранене. В противен случай, прибързването вместо до закаляване, ще доведе до фрактура. Това важи в най-голяма степен за хората, които никога не са тренирали и искат бързо да заздравят своите кости.
По-долу ще обърна специално внимание на най-използваната, най-чувствителната и наранима бедрена кост и ще спомена другите кости и мускули, които трябва също трябва да заздравите.

Как работят упражненията за заздравяване на костите на подбедрицата?

Трябва да се знае, че зоната по предната част на подбедриците е силно болезнена, поради това че няма защитен слой мускули, които да предпазват надкостницата. Именно заради доброто кръвоснабдяване и инервация на тази тъкан, всеки удар или натиск може да е много болезнен. Затова трябва да познавате своето тяло и да прецените добре колко натоварване може да понесете. Ако чувствате силна болка, затопляне, оток или имате кръвонасядане, най-добре пропуснете тренировката и си дайте почивка.  Ако нещата не отшумят потърсете консултация с лекар.

Всички сме чували за методите за закаляване на подбедриците с ритане на метални колони или използването на подвижна точилка, за да се удряте до разкървавяне, но преди да го направите и да разбиете пищяла, може да помислите за други възможности, когато става въпрос за втвърдяване на вашите пищяли. Целта ми тук е просто да ви задържа в реалността. Знам, че искате твърди като скала пищяли, които могат да чупят бейзболни бухалки след няколко дни обучение, но това просто няма да се случи.

Съветите и методите за закаляване на подбедриците в Киокушинкай карете не са специални или единствени, но те определено са едни от най-добрите и най-ефективните начини да превърнете подбедриците в оръжие, здраво като цимент.

Няма начин да избегнете болката, която идва от сблъсъка на подбедриците ви и лактите на опонента или от удара по време на интензивна сесия за спаринг. Бъдете търпеливи и постоянни. Вашите пищяли ще ви болят известно време и ще трябва да свикнете с това. За да направите твърди като скала пищяли, ще отнеме много време и много тренировки. Трябва да се заредите с търпение, упоритост и устойчиво мислене, което ще бъде от ключово значение за справянето с първоначалната болка и дискомфорт, които неизбежно ще почувствате, когато започнете да ритате. Сега, когато получихте този първи съвет, можем да преминем към упражненията за физическо обучение, които ще помогнат за заздравяването на една от основните части на тялото.

  1. Ритайте много по тежки чували

Придържането към основните методи на обучение като ритане на тежък боксов чувал е от решаващо значение за подготовката на вашите кости на подбедрицата. Отнема време и невероятно голям брой ритници, за да ви се калцират и втвърдят, но в крайна сметка ще си струва, когато нанесете тежки удари по тялото на противника и разрушите опонента си. Другото полезно е, че използването на тежък чувал също ще подобри техниката и кондиционирането ви!

Боксовият чувал е един от най-достъпните начини за заздравяване на костите. Правят се последователни удари, раундхаус кикове (маваши гери) с предната част на подбедрицата. Важно при този тип закаляване е начинаещите да подберат не много твърд чувал, за да предотвратят травми. В началото се правят много, но по-леки удари и с всяка седмица силата постепенно да се увеличава. Ако имате болки при удар или в покой, това е знак за травма и нужда от няколко дни почивка. Добре е между тренировките да има поне 1-2 дни за възстановяване. С течение на времето нервите на подбедриците ви ще започнат да се умъртвяват и болката няма да бъде толкова непоносима. Не се плашете, че ще създадете микрофрактури в пищялите си, които ще се възстановят и ще станат още по-силни от преди. Дори и да сте опитен боец, тренирането с тежки чували е все още супер важно и не бива да се пренебрегва. Ако смятате, че вашите подбедрици вече са добре закалени за определена трърдост, а искате да добавите повече плътност към костите, тогава сменете твърдостта на чувала.

  1. Правете много спаринг

Няма по-добър начин от този да тренирате с партньори и да изпробвате нещата с тях. Спарингът е (или трябва да бъде) основна част от тренировъчния режим, особено ако планирате да излезете на ринга и да се биете. Има два вида спаринг, които трябва да имате предвид, когато се опитвате да подобрите кондиционирането на подбедриците си.

а) Спаринг със смяна на скоростта. Ако сте ритнали партньора си в лакът дори с дебели предпазители и ви заболи, не се отказвайте. За съжаление, няма начин да избягвате тази болка, освен да я изпитате отново и отново, докато пищялите ви свикнат с това. Дори и след това многократно, все още ще боли, но не чак толкова. Освен това практикуването на свободен спаринг, където просто се придвижвате с партньора си без определени планове, това е и добра възможност да се пробват определени комбинации.

б) Спаринг без придвижване (това което правя след всяка моя тренировка с Долф Лундгрен вече 15 години). Това, което искам да кажа, е да се движите по-спокойно с вашия тренировъчен партньор, по-технически, така че да можете да работите върху вашите комбинации и също така да не се притеснявате да получавате удари от партньора си. Този тип спаринг е много разпространен в Киокушинкай. Използват се протектори за крака, но това може да се направи и без тях.

  1. Друг метод на закаляване е използването на тояжка или точилка.

За целта може да се използва всякакъв предмет с цилиндрична форма (дори бухалка или бутилка), които се търкалят по предната част на подбедрицата. Единствения недостатък на този метод е, че за някои хора е много болезнен. Затова е по-добре да се практикува след предишните два или от по-напреднали, когато има някаква степен на закаляване. При начинаещи може да се започне с по-лек натиск, който постепенно да се увеличи или да се прави с тежестта на тялото върху фоумролер. За това упражнение също са нужни поне ден-два за възстановяване.

  1. Вдигане на тежести и специални упражнения с тежести за закаляване.

За да поддържате по-силни крака, костите ви също трябва да станат по-силни. Изпълнявайте упражнения за вдигане на тежести, което помага за увеличаване на костната плътност. Правете тежки клекове, напади, обръщане на щанга, скокове и стъпване върху висока повърхност (кутия). Това е чудесен начин не само да помогнете с костната плътност, но и да увеличите цялостната си сила, експлозивност и баланс. Всъщност, тези упражненията са с голямо въздействие и могат да укрепят костите ви. С течение на времето това всъщност може да заздрави костите до точката, в която те са по-малко склонни да се счупят и могат да бъдат използвани като поразителни инструменти.

За да се увеличи силата и плътността на костите препоръчвам и динамично натоварване. Дейности като бягане, скачане на въже и клякане ще увеличат динамичното натоварване на краката ви. Не само мускулите на краката ви ще станат по-силни, но и костите, които ги подкрепят.

Целта ни е да увеличим плътността на нашите кости. Тази практика действително работи по два различни начина. Първо, ударите с крак по лапи и чували ще умъртвят нервите в подбедриците. Това е важно, защото те са много чувствителни. В същото време, те причиняват на костта малки микрофрактури – малки увреждания на костта, които тялото след това възстановява. След като това се случи, се формира по-твърда структура наречена „пчелна пита“, която води до по-здрави кости спо-висока плътност на минералното вещество. Тази структура тип пчелна пита е важна, защото това позволява на костта да се компресира и по този начин да „поглъща“ въздействията. Така че това е логиката и това правят бойците в Киокушинкай Карате, за да увеличат якостта на костите си.

Това изисква време, обучение и правилно хранене. Нервите са важни, те ни уведомяват, когато сме превишили стреса, който нашето тяло може да издържи. Чувал съм за истории на ужасите, където бойци с неправилни методи на закаляване, са счупили костите си по време на битки. Те убиват нервите, за да устояват на удара, но не подсилват достатъчно костта.

И разбира се, е важно да спазваме здравословен, балансиран хранителен режим и консумирайки достатъчно витамини ще си помогнете за развитието на костите си. Витамин „Д”, калций и магнезий са особено важни за укрепването на костната маса. Най-добрият начин да получите витамин „Д” е да излезете на слънце. Калцият също е едно от основните хранителни вещества, от които се нуждаете, но без неговия партньор Витамин „Д”, тялото ви няма да може да абсорбира калция, от който се нуждае. Взаимодействието на двете вещества помага на тялото за производството на анаболните хормони. Въпреки това добавянето на някои добавки към храната не е лоша идея, ако се чувствате, че не получавате достатъчно от вашата диета. Уверете се, че получавате около 1000 мг калций на ден. Калият също е полезен, докато кофеинът, пушенето и алкохолът могат да отслабят костите.

Когато костите на подбедрицата ви стават по-силни, ще можете да удряте по-здраво, без вашите нерви да изпращат сигнали за болка. Тогава вашето тяло „знае“, че подбедриците ви са по-силни и че те не са изложени на опасност от въздействия, които биха накарали повечето хора, дори и да паднат на земята след удара ви.

Не удряйте краката си с пръчки, стъклени бутилки или дървета. Тренирайте като най-добрите в този спорт. Използвайте микс от скачане на въже, джогинг, лапи с треньор, удари по тежък боксов чувал и леки удари по чувал с пясък. Всеки път, когато тренирате с партньор, носете вашите протектори. Контролирай се, твърдият контакт с твърда повърхност ще доведе до коронарна контузия. Те са много болезнени и могат да отнемат седмици, за да се лекуват. Ако получите някоя от тях, това значително ще пречи на вашето обучение.

Както ви обещах, ето някои други упражнения с партньор нагледно.

 

Закаляване на бедрата с така наречения удар маваши гери гедан/лоу кик (фиг.1). Чрез блокиране на лоукика с подбердицата могат да се закалят двете повърхности на трениращите (фиг.2). Препоръчвам единия състезател да сложи протектори върху пищялите си. Закаляване на ребрата и междуребрените мускули чрез маваши гери чудан/мидъл кик (фиг.3).

Закаляването на тялото в областта на корема с партньор може да става по няколко начина: чрез мае гери чудан/фронт кик (фиг.4), с маваши гери чудан/мидъл кик (фиг.5), хидза гери чудан/нийкик (фиг.6). Освен с удари с крака тялото се закалява и с шита цуки/ъперкъти (фиг.7).

Продължаваме със закаляване на блокиращи повърхности. Комбинациите са: Сото-уке (фиг.8), гедан-барай (фиг.9) и учи-уке (фиг.10).

Заключение:

Така че това е основата на това, което трябва да знаете. Полезно ли е? Това зависи от вас. Със сигурност имах нужда от по-силни кости в миналото, но не съм сигурен дали това обучение щеше да е от полза.

Затова ви препоръчвам просто да направите тренировка за костите. Ако вече ритате и удряте тежки чували, помислете и за другите методи.

Но крака, които са като остриета, със сигурност е добра перспектива, така че помислете върху това.

Ако киокушинкай състезателят правилно е закалил себе си, тогава той може да нанася и да получава силни атаки с минимална вреда за себе си. Състезателите се бият с минимални защитни средства, без ръкавици, дори често и без протектори на подбедриците си. Те нанасят опустошителни удари с крака, които попадат в костите на гръдния кош, смазващи удари с колена в лактите, ребрата и коремната област. Основната защита е да блокира настъпващия удар със собствената кост.

Имайте предвид, че няма тайна формула, която да ви направи костите и мускулите безчувствени, но въпреки това, ако следвате доказаните по-горе методи, постепенно ще можете да изградите поносимост към болката и да подготвите частите на тялото си по-добре за нанасяне и поемане на удари. Бъдете постоянни, бъдете упорити и това ще е само въпрос на време, докато не счупите ребрата на противника си с вашите ритници!

Не само тренирайте здраво, тренирайте и умно.


 

тагове: