Начало Видео Как ще се отрази затварянето на спортните зали на най-малките?

Как ще се отрази затварянето на спортните зали на най-малките?

Как ще се отрази затварянето на спортните зали на най-малките?
0

Три седмици всички спортни клубове в страната спират работа заради новите мерки. Треньорите обмислят и вариант през това време заниманията да се провеждат онлайн.

Истински шампиони стават тези, които съчетаят етиката и смирението с мъдростта. На това учат бойните изкуства. Някои казват, че каратето е път към истината.

„Харесва ми, че е забавно, хубаво и просто е интересно. Игрите и упражненията просто са ми станали навик и са ми любими“, сподели 9-годишната Криси Цветелинова.

Прекратяването на спортните мероприятия за децата може да им навреди, защото те се обездвижват и това е лошо за имунната им система. Така треньорът по карате Силвестър Гьолски коментира затварянето на залите.

„От здравна гледна точка едно застояване на децата в такъв момент, в такъв период и дори по това време от годината ще е доста вредно. Има и поговорка – „Спортът е здраве“, така че най-важното за мен и за всеки трезвомислещ човек е, че децата трябва да спортуват, трябва да се движат, а не трябва да бъдат затваряни в къщите си„, смята той.

Треньорът с усмивка разказва, че покрай новата карантина две деца са му предложили спестените си парички, за да плати глобата, която РЗИ може да им наложи, ако не спрат тренировките.

Много е трудно да се задържи желанието на децата да тренират и да се върнат в залите след продължително прекъсване, защото те губят навика си да спортуват. Такъв е изводът от тримесечния пролетен локдаун.

„При нас беше малко странно, защото ние сме нов клуб и тъкмо вече събрахме дечица, примерно 15-20 дечица. Когато ни затвориха за толкова дълъг период от време, се наложи да започнем отначало през есента“, сподели треньорът по карате.

Вижте повече в репортажа на Траяна Лазарова.