Начало Карате Каратистите се хвърлят за 6 квоти в Париж

Каратистите се хвърлят за 6 квоти в Париж

Каратистите се хвърлят за 6 квоти в Париж
0

България ще бъде представена с пълни отбори на олимпийската квалификация, която ще се проведе в Париж от 11 до 13 юни. Това обявиха от родната федерация по време на пресконференцията в Пресклуб „България” днес.

В атака на олимпийски квоти ще влязат бронзовата медалистка от световно първенство Ивет Горанова (55 кг), двукратната световна сребърна медалистка за девойки Ивана Каменова (61 кг) и втората от Европейското първенство в Хърватска миналата седмица Александра Стублева (+61 кг). Мъжката тройка оформят Васил Ривов (67 кг), Стефан Петков (75 кг) и Роберто Петров (+75 кг).

Всички имат шанс да спечелят квота”, сподели генералният секретар на федерацията Борис Николов. Той подчерта, че 40 олимпийски квоти вече са спечелени от най-силните в света. В Париж състезанието ще бъде за останалите 24 визи за Токио – 18 в дисциплината кумите и 6 в ката. Първите трима във всяка категория ще се класират за японската столица.

„Участниците в турнира са равностойни, затова всеки един от нашия отбор има възможност да успее. Вярно е, че на световното татами сме по-известни с постиженията при жените, но през последните две години подготовката на националните състезатели е изцяло насочена към олимпийските игри, така че и при двата пола нивото е високо” , смята националният селекционер Борислав Иванов. След турнира в Париж ще бъдат дадени още 12 континентални квоти за Токио според ранглистата.

Сребро за Александра Стублева на Европейското по карате

Втората в Европа Александра Стублева пък изрази разочарование, че не е спечелила титлата в Порец. Тя се ядосва и за изпуснатото трето място в отборното класиране при жените, което по думите й е станало заради нейната загуба в мача срещу съперничката от Италия. „Тя изигра 10 срещи, които са допълнително много добра подготовка за олимпийския турнир в Париж”, отчете треньорът й Николай Цанев.