Начало Карате Месец септември ключов за бъдещето на каратето на Олимпийски игри

Месец септември ключов за бъдещето на каратето на Олимпийски игри

Месец септември ключов за бъдещето на каратето на Олимпийски игри
0

Каратето донесе изключителни емоции за България на Олимпийските игри в Токио. Благодарение на Ивет Горанова голяма част от хората разбраха колко красив и приятен за гледане може да е този спорт. Радостта ни от златния медал на 21-годишната българка, спечелен в японската столица, както и от факта, че България разполага с младо и изключително талантливо момиче, което тепърва ще може да доминира на най-голямата сцена на планетата, обаче бяха помрачени.

Причината – дебютът на каратето в Токио засега остава и последно участие на този спорт на Олимпийски игри. Бъдещето е неясно, но оптимизмът, след бляскавото представяне на каратеките в Япония, е на лице. Така смята и президентът на Световната федерация по карате Антонио Еспинос.

Шефът на Международната федерация по карате е оптимист, че спортът ще е част от Игрите в Лос Анджелис 2028

Според него, през септември може да има позитивна новина. А именно – каратето да попадне сред онези 28 спорта, които Международния олимпийски комитет МОК да разисква за Игрите в Лос Анджелис 2028. МОК ще има своя сесия, на която ще се обсъди какво е било влиянието на каратето върху „олимпийското семейство”.

Никой така и не разбра причината, защо ни вадят от групата спортове, които ще бъдат част от Олимпийските игри в Париж. Така и не ни бе разяснено. Във Франция ще има 4 допълнителни спорта, но защо са такава бройка, а не са пет, например, така и не стана ясно”, започна своя прочит на събитията Еспинос.

Испанецът споделя, че именно през септември ще се разбере каква е била аудиторията на каратето, което ще даде индикация за бъдещето.Анализът ще се направи на база излъчвания, аудитория, социални медии, както и сравняване с други спортове, близки до нашия. Тогава ще може да направим и заключения. Ние вече имаме нашето проучване, ще видим това на МОК”, коментира шефът на международното карате.

Еспинос споделя още: „Надяваме се, че ще бъдем приети за постоянно като част от Олимпийската програма. Това може да стане в първите месеци на 2022-а, когато ще се обсъждат спортовете за Лос Анджелис 2028. Вярвам, че за всеки има място на Олимпийските игри”.

Lap.bg