Начало Карате Радослав Пенов стана първият доцент в карате у нас

Радослав Пенов стана първият доцент в карате у нас

Радослав Пенов стана първият доцент в карате у нас
0

Носителят на „Златен пояс“ за „Най-добър треньор“ през 2019 г. Радослав Пенов бе удостоен този месец с научната титла „Доцент” от Национална спортна академия „Васил Левски“ в направление „Спорт за нуждите на сектор Карате“ към катедра ,,Борба и Джудо“

Научната му работа включва два учебника, от които единият е електронна книга с над 20 статии в специализирани научни списания от страната и чужбина, участие в 6 научни проекта, ръководител на трима дипломанта, има множество цитирания на негови трудове  в чужбина.

Журито, пред които той направи своята защита бе в съставпроф. Кирил Андонов (ДН),  проф. Красимир Петков (ДН), проф. Димитър Кайков (ДН), проф. Кирил Аладжов (ДН), проф Здравко Аракчийски, доктор доц. Рашо Макавеев (доктор) и доц. Венцислав Гаврилов (доктор).

Радослав Пенов е преподавател по карате в Национална спортна академия от 2009 г. на длъжност ,,асистент”. През 2015 г. защитава дисертационен труд и през 2016 г. след конкурс е назначен на длъжност ,,главен асистент“. През 2022 г. след конкурс е избран за „доцент“.

Пенов е Трети Дан в карате и е минал през практиката като състезател и треньор. Състезателната му кариера започва през далечната 1997 г. до 2019 г. Минава през всички възрастови групи на националния отбор – от деца до мъже, и печели над 80 медала от национални и международни състезания.

Треньорската му кариера започва през далечната 2003 г. и продължава до ден днешен, като е награждаван 5 пъти за ,,Треньор на годината“ на НСА  (2012, 2014, 2018, 2019 и 2021 г.).

През 2010 г. създава клуб Файтърс – НСА, който е фактор в карате състезанията от създаването си досега.

Награден е и със ,,Златен пояс” за треньор на годината през 2019 г. от Националната асоциация на бойните спортове.

Научни интереси са в областта на техниката и физическата подготовка в карате, както и биохимия и биомеханика в карате. Създател на множество тестови батерии за прием и преминаване от клас в клас на спортните училища с профил карате.

Преподавателска дейност -води лекции и упражнения на бакалаври и магистри

Ръководител на курсове за следдипломна квалификация по карате, кудо, джу-джицу, кунг-фу и ушу. Пенов е член и факултетния и академичния съвет на НСА.

През годините е бил член в Управителния съвет на Българска Национална федерация карате и Техническа комисия.