Начало Карате Сенсей Русалинов: Карате ще се завърне на Олимпийските игри!

Сенсей Русалинов: Карате ще се завърне на Олимпийските игри!

Сенсей Русалинов: Карате ще се завърне на Олимпийските игри!
0

Вицепрезидентът на Българската национална федерация по карате – сенсей Русалин Русалинов, сподели мнението си от видяното в първия ден от Националната купа в Русе.

Той коментира формата на каратеките и какви очаквания има преди важните международни състезания до края на календарната година.

Нямаше как да не го попитаме и по наболялата тема с премахването на бойното изкуство от олимпийската програма. Неговият отговор бе повече от положителен!

Ето какво сподели Русалинов ексклузивно за читателите на Boec.BG.

Виждате ли по-голям ентусиазъм у младите каратеки след невероятния успех на Иват Горанова в Токио?

– Ентусиазмът при тях е постоянен – карате е такъв спорт: като влезе спортистът в залата, има ентусиазъм, който се предава и по-нататък на състезателното татами. В самата зала днес, когато Ивет беше тук, беше препълнено, един час само искаха да се снимат с нея. Беше затрупана от деца и всички искаха да се докоснат до нея. Имаше представители на всички клубове, над 400 състезатели.

В каква форма се намират в момента бойците за това голямо състезание в Русе?

– Тренировките и подготовката за Националната купа са част от цялостната подготовка на каратеките, тъй като Държавното първенство при нас винаги е през пролетта, съобразено е с първенствата в Световната и Европейската Федерация, а и тази година – с Олимпийските игри. Националната купа умишлено е сложена есента при започване на учебната година, тъй като голяма част от каратеките започват училище. Има един период през август, който е празен и тренировките са по-малко, но към настоящия момент вече са подготвени.

Какви действия са предприети от Федерацията по карате за това спортът да влезе официално в програмата на олимпийските игри? Доколко е възможно това и за кое издание?

– Ние не сме спирали да работим – още с приключването на Игрите в Токио продължаваме да се борим по няколко направления: първо, не смятам, че е затворена още страницата за участие на карате на Игрите в Париж, все още има някаква надежда. Имаме потвърждение от различни източници от спортните среди в САЩ, че в Игрите там през 2028 г. ще го има карате в официалната програма. Въпросът сега е да продължим да водим битката за Париж.

Какво очаквате от състезателите ни до края на годината като успехи?

– Като вицепрезидент на Федерацията очаквам златен медал от Световното първенство по карате – поне един, в Дубай през ноември. Наши състезатели участват и в други първенства – например Световното по шотокан в Истанбул. Там определено ще вземем достатъчно медали и с това тази спортно-състезателна година ще приключи. Днес и вчера в Москва беше последната Премиер лига. Така или иначе Covid наложи твърде много рестрикции за провеждането на спортните мероприятия и те са много ограничени. Остава Световното първенство и някои други състезания.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.