Начало Интервюта Георги Георгиев-Корееца: Промените на WAKO са много съществени

Георги Георгиев-Корееца: Промените на WAKO са много съществени

Георги Георгиев-Корееца: Промените на WAKO са много съществени
0

Георги Георгиев-Корееца е новият председател на Съдийската колегия към Българска конфедерация по кикбокс и муай тай. Той е старши треньор на бургаския СК „Сават“.  Започва да се занимава с кикбокс през 1992 година. В професионалната си кариера има 20 мача, от които 15 победи 5 загуби. 9 от успехите му идват след нокаут, а 7 от тях са чрез нанесен десен прав. Оттам Кореецът получава прозвището „Сухата дясна”. Сайтът на конфедерацията публикува дълго интервю с Георгиев, а Boec.BG ви предлага откъс от него.


Вие сте новият председател на съдийската колегия. Какво следва сега?

Сега, продължаваме да правим това, което винаги сме правили с колегите, а именно да се стремим да бъдем в крак с новите изисквания, които световната кикбокс асоциация WAKO поставя. С това целим основно да съхраним състезателите и в същото време да запазим „феърплея“.

Какви са промените на WAKO за 2021 що се отнася до съдийските отсъждания?

Някои са много съществени, като например отсъждането на нокдаун. Преди нокдаунът беше 2 точки (1 от съдиите и 1 от системата). Сега вече нок-даунът става 1 точка. Второто е, когато противникът извади гумата от устата си, броим нокдаун. Сега, това нещо е премахнато. Предупреждаваме го, след което преминаваме към даването на -1 точка. Друго: преди в ринга беше, че всяко едно извикван на медицинско лице се засичат 2 минути, а при татамито се пуска хронометър. Сега, това правило за татамито, е въведено и за дисциплините на ринг.

С какво смятате, че Вие ще допринесете като председател?

Аз лично ще държа на нашите състезания за едно сериозно съдийство. По този начин състезателите ще се подготвят за реалната атмосфера на международните състезания.

Бихте ли ни запознали накратко с членовете на съдийската колегия?

Те са 28 души, които аз разпределям според изискванията на Конфедерацията. 4-ма от тях сме с международни лицензи за съдийстване на състезания на WAKO. Аз съм с международен лиценз „А“. С международен лиценз „С“ са Ради Колев и Марио Иванов, с лиценз „В“ е Дани. Идеята ми е да продължавам да развивам съдиите. Те са млади момчета, бивши състезатели, които са много наясно какво се случва в ринга и по този начин много обективно спазват правилата и хващат ключовите моменти на срещата. Това са хора, които, имайки бойния си опит в ринга, знаят какво да очакват от един двубой. Смятам, че се справят много добре и сме търсени като съдии, които да обслужваме галавечери и мачове за титли на WAKO Pro и т.н.

Кои са ударите, които носят най-много точки?

Всеки един удар в легалната зона, технически правилно изпълнен, носи 1 точка. Докато при стиловете на татами, имат удари по 2 и 3 точки, но в ринговите дисциплини – всеки удар е 1 точка. Изключение е, когато има случай на нок-даун, стават 2. Защо избрахте да сте част от съдийската комисия, а не от треньорския щаб? Георги Георгиев: Мисля, че треньорската кауза не е маловажно. Аз самият съм треньор (на СК Сават Бургас). Аз работя предимно с ученици и деца, които тепърва растат, а не толкова с по-възрастни състезатели или такива, които се състезават нон-стоп и се издържат от спорта.

Случвало ли се е, както примерно във футбола, съдията да е виновен?

О, имал съм много разправии! Съдиите винаги са виновни! През последните няколко години дотам бяхме свели нещата, че вече имахме периоди, при които имахме подадени по 2, максимум до 3 контестации срещу съдийско решение. А преди бяха по 10-15 контестации на състезание! Винаги има треньори и секунданти, за които съдията е ощетил техния състезател.

Какви качества трябва да притежава добрият съдия?

Най-важният принцип, който един съдия трябва да следва, е опазването живота и здравето на състезателите на ринга. Успоредно с това, най-истинско е да е абсолютно безпристрастен. Дали боецът, в единия ъгъл е титуляр с изградено име, победи и успехи, а другият е дебютант, това не означава, че някой от двамата има предимство. Също много важно е, че съдията трябва да се абстрахира от това дали състезателят е от голям или малък клуб. Наред с това добрият рефер трябва да бъде честен.