Начало Кикбокс и муай тай Категории в муай тая и сваляне на килограми

Категории в муай тая и сваляне на килограми

Категории в муай тая и сваляне на килограми
0

Муай тай възниква като бойно изкуство, което да служи на невъоръжените войници в днешен Тайланд. Според някои източници бойното изкуство се появява още през 13-ти век, когато Тайланд е в постоянни конфликти със съседните си страни. Започва да придобива вид на спорт три века по-късно, когато местните започват да се състезават помежду си.

В началото на 20-ти век, муай тай се модернизира с чуждестранните течение, които навлизат в Тайланд. Въвеждат се правила и регулации като ръкавици, въжета около ринга, рундове и теглови категории.

Преди да бъдат прокарани различните дивизии, мачовете се провеждат без категории. 120 килограма срещу 80 килограма. Огромните различия в теглото са нещо нормално за онова време. Освен забавление обаче, те носят и голям риск за по-леките бойци.

С течение на времето муай тай се превръща в професионален спорт и именно категориите се превръщат в така нужния директив, който да следи за безопасността на участниците и за по-оспорвани мачове.

Категориите в Тайланд

Дивизиите в професионалния муай тай са 15. За разлика от бокса, в Тайланд най-голям интерес предизвикват по-ниските категории.

Ето списък с най-често срещаните категории по стадионите и залите в Тайланд и света:

Минимална  – до 47.6 кг

Лека муха – от 47.6 кг до 48.9 кг

Муха – от 48.9 кг до 50.8 кг

Лек петел – от 50.8 кг до 52.1 кг

Петел – от 52.1 кг до 53.5 кг

Леко перо – от 53.5 кг до 55.3 кг

Перо – от 55.3 кг до 57.1 кг

Супер перо – от 57.1 кг до 58.9 кг

Лека – от 58.9 кг до 61.2 кг

Супер лека – от 61.2 кг до 63.5 кг

Полусредна – от 63.5 кг до 66.6 кг

Супер полусредна – от 66.6 кг до 70.7 кг

Средна – от 70.7 кг до 72.5 кг

Лека тежка – от 72.5 кг до 79.3 кг

Тежка – над 79.3 кг

Влизане в категория

Смъкването на килограми често пъти е половината битка. Понякога влизането в категория може да бъде драстично и несъобразено с човешкото тяло, което неизбежно дава своето негативно отражение.

Най-често срещаният метод за контрол на теглото е редуцирането на течности. Бойците внимават не само какво ядат (най-вече въглехидрати), но и какъв е ежедневния им прием на вода и течности. Освен че пият по-малко вода, те намаляват и приема на натрий. Тичането в сауна костюм е друг изтезаващ метод, който ще ви накара да течете. Буквално. Посещаването на сауна също е често срещан метод, до който бойците прибягват, за да се разделят с ненужните капки.

Трябва да се знае, че ако в деня на официалния кантар боецът не трябва да тежи повече от 60 кг, то в оставащите часове до мача му той се рехидратира и си възвръща теглото. Това обаче трябва да се прави внимателно и ако е възможно под наблюдението на специалист, който да следи за жизнените функции на тялото и органите. Прекаляването с вода или храна след седмици на пости може да доведе до гадене, повръщане и ниска кръвна захар.