Начало Senshi Шихан Франсиско Фильо: Киокушин ти дава вътрешна сила. Всички бойни изкуства трябва да правят същото (ВИДЕО)

Шихан Франсиско Фильо: Киокушин ти дава вътрешна сила. Всички бойни изкуства трябва да правят същото (ВИДЕО)

Шихан Франсиско Фильо: Киокушин ти дава вътрешна сила. Всички бойни изкуства трябва да правят същото (ВИДЕО)
0

Шихан Франсиско Фильо е една от онези легенди в бойните изкуства, издигнали спорта до съвсем различно ниво. В началото той е може би първата голяма международна звезда, след което преминава през кикбокса, за да стигне до днес, когато е един от безценните инструктори по време на KWU SENSHI лагерите. Boec.bg имаше възможност да разговаря с него по време на една от тренировките му във Варна, за да научим поне частица от философията му за киокушин и какво иска да предаде на следващото поколение атлети.

Киокушин ти дава вътрешна сила. Смятам, че всички бойни изкуства трябва да правят същото. Щом разполагаш с вътрешната сила, всичко отвън става по-лесно за изграждане. Много по-трудно е, когато придобиеш първо сила отвън, а вътрешно си слаб. Тогава ще си имаш проблеми. Затова притискам учениците си, колкото мога повече“, сподели бразилецът.

Забелязахме, че той залага много на загрявката преди всяка сесия. Това е един от широко подценяваните елементи изобщо в спорта по света, защото мнозина предпочитат да се подложат директно на тренировката без тялото им да е влязло в нужната кондиция. Шихан Фильо обаче е категоричен, че усвояването на нови техники в бойните дисциплини не идва единствено от спаринга, а може да се извлече от всеки един момент от началото до самия край на дадена тренировка.

Винаги е важно да загрееш добре. В същото време не означава, че не можеш да научиш нещо по време на загрявката. Хората обичайно си мислят, че се учат, само когато правят спаринг, но това не е вярно. Учиш се винаги, всяка минута и всяка секунда. Когато дойде моментът да решиш, че си научил всичко, тогава идва времето, да се изправиш срещу себе си“, коментира Франсиско Фильо.

Цялото интервю с един от най-успешните киокушин майстори в историята може да чуете във видеото по-долу.