Начало Кикбокс и муай тай Съветите на легендарния кикбокс треньор Майк Пасание

Съветите на легендарния кикбокс треньор Майк Пасание

Съветите на легендарния кикбокс треньор Майк Пасание
0

Легендарният кикбокс треньор Майк Пасание сподели своята философия за развитието на този спорт и мнението си за настоящото състояние на кикбокса. Един от най-добрите специалисти в кикбокса, който управлява знаменитата холандска школа  „Mike’s Gym“, бе за кратко в България, като призна, че това е осмата или деватата му визита у нас. Посочва, че е тук по покана на негов приятел – Ренат Мехмедов. Именно той го запознава преди време и с българския кикбоксьор Стоян Копривленски, който сега е част от неговата академия и състезаващ се в световната верига „GLORY“.

Пасание призна в интервю за предаването „Плюс-минус“ по Нова ТВ, че най-важното в треньорската дейност е да „изграждаш връзки с бойците, да се интересуваш от тях“. Според него формулата на успеха е: „здрава работа и отдаденост, но освен тях е хубаво да имаш малко харизма, да умееш да говориш с хората, умения и желание, да тренираш всеки ден, да се усъвършенстваш, всеки ден да си по-добър боец от вчера.“

Псание анализира и какви са основните проблеми в този боен спорт. Като основен сред тях той посочва, че бойците не тренират, за да станат по-добри, а просто да държат килограмите си в определена категория.

„Излизат на ринга да победиш, да направиш нокаут или да бъдеш нокаутиран, това е част от играта. Но това е, каквото се харесва на публиката. Ето, например – Бадр Хари. Хората обичат да гледат Бадр Хари. Но той излиза, за да се бие, за да направи шоу. И това е нещо, което много бойци трябва да разберат. И веднъж разбрали това, нещата ще станат по-добри“, посочва легендата в кикбокса.

Според него поведението на кикбоксьорите преди професионалните гали не помага за засилване на интереса към самите срещи. Пасание дава пример за съвсем друг подход: „Ако имате 10 кикбоксьори и ги интервюирате или има пресконференция, те отговарят: аз съм много добре подготвен, много уважавам моя опонент и съм готов за утре. Никой няма да каже: „ще те убия утре, след това ще те изправя отново и ще те убия“. Нещо от сорта, а не колко уважават своя съперник. Не е нужно да мислиш това, което казваш, но трябва да продаваш. И ако нещо се случи и бъде излъчено, хората ще си кажат: „Оооо, искам да гледам този двубой, ще бъде интересен!“. А не две момчета зад масата, които се хвалят един друг и се прегръщат, и се целуват, и си стискат ръце, и после пак се прегръщат. Не! Трябва да се нахъсаш малко, да повишиш заряда, да създадеш напрежение. Това ще накара хората да дойдат.“

Големият Майк казва, че въпреки по-голямата популярност на ММА, той си остава верен фен на кикбокс.

„ММА се развива бързо, по-голям е, по-полурянен, но не е моят спорт. Както и аз, така и много други хора сме опитвали там и сме имали успехи, но просто не е моя спорт. Погледнете го като голяма купа с плодове – ябълката не е заплашена от банана или ананаса. Има място за всеки спорт“, отказва да прави сравнение прочутия треньор.

Майк Пасание е на мнение, че в България може да се проведе събитие от най-престижната кикбокс верига в света „GLORY“. Според него обаче местните организатори ще трябва да се справят с доста условия на организацията. „Ще отнеме няколко месеца. Те ще имат въпроси, а трябва да се покрият и някои условия. Но защо не, имате хубави зали, публика, добри условия“, хвали ни легендарният кикбокс треньор.